Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pomlad vabi k rekreaciji in zdravemu prehranjevanju

| 11.03.2013, 15:26

Pomlad se je prebudila in zagotovo se bomo v teh dneh s še večjim veseljem odpravili v naravo in poskrbeli za rekreacijo. Ta je poleg zdrave prehrane nujna za zdrav življenjski slog. Če želimo shujšati, pa moramo spremeniti prehranjevale navade in poskrbeti za dovolj gibanja – skratka, spremeniti moramo življenjski slog.

Da se boste lažje odločili in naredili korak v pravo smer, smo v Nočnem soncu pod drobnogled postavilo hrano - kakšen je naš odnos do nje, govorili smo o zdravem hujšanju in zdravem prehranjevanju, ki je temelj za to, da obdržimo pravo težo. Povedali smo, kakšno vlogo ima pri tem rekreacija in slišali, kako se prehranjujejo vrhunski športniki.

Kako se prehranjuje vrhunski športnik Sašo Bertoncelj?

Svoj način prehranjevanje nam je predstavil gimnastičar Sašo Bertoncelj, ki je povedal, da so pomembne tudi količine: "Jaz se vedno toliko najem, da sem po obroku fit in se takoj po kosilu lahko lotim kakršnekoli rekreacije. Nikoli se ne najem kot kakšen tjulen in potem obležim." In kako spremeniti svoje navade in postavo? "Če spremenimo samo prehrano, ne naredimo nič, če se samo rekreiramo, pa ne spremenimo načina prehranjevanja, tudi ne," pravi Sašo, ki se kmalu odpravlja na velika gimnastična tekmovanja. V oddaji je predstavil tudi različne možnosti rekreiranja, vse pa lahko poskusite v Gimnastičnem centru Matrici v Škofji Loki, ki ga vodi skupaj  z dekletom in mami, ki je uspešna športna pedagoginja.

Kako otroka navaditi na zdravo prehrano?

Krista Jamnik, vodja prehrane na osnovni šoli,  nam je povedala, kako se prehranjujejo otroci v šolah.  Razkrila je tudi nekaj zvijač, kako otroka prelisičiti, da je bolj zdravo: "V šoli jim damo poleg polnozrnatega kruha čokoladni namaz in tako ga otroci pojedo, če bi jim dali še manj masten sir na primer, bi ostalo oboje - sir in kruh," pravi Krista Jamnik in opozarja, da je temeljno tudi to zavedanje, da je najbolj zdrava pijača voda iz pipe: "Vsak kozarec soka pa je pravzparav obrok. Otroci in odrasli imajo zaradi vseh preveč sladkanih pijač pozneje probleme z debelostjo."

Težje je obdržati težo kot shujšati

Kako srečni smo lahko, ker v Sloveniji pijemo vodo iz pipe, pa je poudarila tudi naša nočna gostja dr. Mojca Gabrijelčič z Inštituta za varovanje zdravja  in opozorila:  "Pomembno je, da pojemo toliko, kot potem dejansko porabimo," je poudarila in predstavila zanimive izsledke različnih raziskav, med drugim tudi te, zakaj se toliko zredimo: "Ko smo hodili po podeželju, so nam mnogi moški rekli, da morajo pojesti vse, kar žena skuha, sicer to vzame kot kritiko."

In kako obdržati primerno težo, kar je težje kot shujšati. Dr. Mojca Gabrijelčič na podlagi intervjujev, ki so jih delali med ljudmi, ki so uspešno shujšali svetuje: "Zajtrk je pomemben obrok, čez dan si moramo razporediti več manjših obrokov. Vedno je treba jesti zmerno, piti vodo, se ukvarjati z rekreacijo in redno tehtati. Tako bomo želeno težo obdržali."

Zdrava hrana in gibanje sta zagotovo najboljša obramba pred mnogimi boleznimi sodobnega časa. Naj vam pomlad nakloni veliko volje za nove zmage. Pri tem pa vam je zagotovo lahko v pomoč oddaja - prisluhnite posnetku in obiščite nas na blogu oddaje!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...