Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski dom v Stuttgartu (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom v Stuttgartu

Velika noč v Stuttgartu

| 05.04.2013, 08:13 Matjaž Merljak

Rojaki v nemški zvezni deželi Baden Wuertemberg so razseljeni in se srečujejo na devetih postojankah. V dneh okoli velike noči jih obiskuje slovenski župnik Aleš Kalamar, obiskuje tudi bolnike po domovih za ostarele in bolnišnicah. Bil je naš sogovornik v oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Blagoslov velikonočnih jedi je potekal na štirih krajih (Pfullingen, Böblingen, Esslingen in Stuttgart). Na vseh štirih krajih se je zbralo skoraj tisoč rojakov. To kaže, da so rojaki letos niso toliko odhajali za praznike v domovino kot druga leta. Vreme v Sloveniji kot v Nemčiji ni bilo ugodno za daljša potovanja.

Posebnost velike noči v Stuttgartu je tudi obhajanje velikega četrtka v Slovenskem domu. V dvorani, kjer je sicer prostor tudi za kulturni program, so obhajali sveto mašo.

Aleš Kalamar je zaželel, da se jih vstali Kristus dotakne, da bodo naredili čim več dobrega v svetu, da se jim povečajo vera, upanje in ljubezen, kar nas posvečuje in prinaša božji blagoslov od zgoraj.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.