Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Velika noč v Hamiltonu

| 04.04.2013, 08:10 Matjaž Merljak

K doživetemu praznovanju velike noči med rojaki v Hamiltonu v Kanadi je letos pomagalo tudi vreme, saj so bili vsi dnevi lepi, čeprav hladni. Pri vseh obredih in srečanjih se trudijo vključiti tudi mlajšo generacijo, tako ti potekajo dvojezično.

V velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini je slovenski župnik Drago Gačnik povedal, da so na veliki petek, ki je v Kanadi državni praznik, so že ob 15h imeli bogoslužje.

V soboto so rojaki častili Jezusa v božjem grobu v Hamiltonu, seveda pa je bil to tudi dan za blagoslov jedil. V njihovi župniji k blagoslovu ne prinesejo le Slovenci, ampak tudi rojaki drugih evropskih narodov. Blagoslov velikonočnih jedil je bil tudi v slovenskih skupnostih v Londonu in Kitchenerju.

Tudi velikonočna vigilija je bila dvojezična, sodelovali so bralci in pevci v obeh jezikih. Po vigiliji je bila po cerkvi kratka procesija, enako pri prvi slovenski maši na velikonočno jutro.

"Glavna misel je bila, da nas evharistija in liturgija povezuje v eno v Kristusu ne glede na izvor in narodnost".

Veliko fotografij z velikonočnega praznovanja je tudi v Vestniku (med dokumenti).

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...