Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Velika noč v Hamiltonu

| 04.04.2013, 08:10 Matjaž Merljak

K doživetemu praznovanju velike noči med rojaki v Hamiltonu v Kanadi je letos pomagalo tudi vreme, saj so bili vsi dnevi lepi, čeprav hladni. Pri vseh obredih in srečanjih se trudijo vključiti tudi mlajšo generacijo, tako ti potekajo dvojezično.

V velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini je slovenski župnik Drago Gačnik povedal, da so na veliki petek, ki je v Kanadi državni praznik, so že ob 15h imeli bogoslužje.

V soboto so rojaki častili Jezusa v božjem grobu v Hamiltonu, seveda pa je bil to tudi dan za blagoslov jedil. V njihovi župniji k blagoslovu ne prinesejo le Slovenci, ampak tudi rojaki drugih evropskih narodov. Blagoslov velikonočnih jedil je bil tudi v slovenskih skupnostih v Londonu in Kitchenerju.

Tudi velikonočna vigilija je bila dvojezična, sodelovali so bralci in pevci v obeh jezikih. Po vigiliji je bila po cerkvi kratka procesija, enako pri prvi slovenski maši na velikonočno jutro.

"Glavna misel je bila, da nas evharistija in liturgija povezuje v eno v Kristusu ne glede na izvor in narodnost".

Veliko fotografij z velikonočnega praznovanja je tudi v Vestniku (med dokumenti).

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.