Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Velika noč v Belgiji

| 03.04.2013, 08:10 Matjaž Merljak

Z rojaki v Belgiji in na Nizozemskem je letošnjo veliko noč prvič obhajal dr. Zvone Štrubelj, ki od novega leta skrbi za tamkajšnjo slovensko katoliško skupnost. V severnem delu Belgije živijo rojaki, ko to tam najdlje naseljeni. Za našega sogovornika je bilo praznovanje letošnje velike noči nova dimenzija odkrivanja njihovih življenjskih poti in zgodb.

Na veliko soboto so se rojaki zbrali k blagoslovu jedil v Genku, v Slovenski katoliški misiji v Eisdnu in v Heerlenu na Nizozemskem. „To je občuteno,“ je delal in dodal, da so rojaki čakali na velikonočni zajtrk v nedeljskem jutru.

Na veliko noč so praznovanje začeli zelo zgodaj: prva vstajenjska maša je bila že ob 6h v cerkvi svete Barbare, pel je slovenski združeni zbor Slomšek, potem so se rojaki zbrali v SKM v Eisndu v domu Vinka Žaklja na skupnem velikonočnem zajtrku. Duhovnik Štrubelj je nato odšle na Nizozemsko v Heerlen, kjer je bila ob 7.30 edina velikonočna procesija v državi, ustanovili pa so jo slovenski rojaki: „Prišlo je blizu 200 ljudi, v procesiji okrog cerkve je igrala godba Kraljevske fanfare, prišle so tudi narodne noše.“

Na velikonočni ponedeljek pa se rojaki tradicionalno zberejo v Genku, kjer pri maši s petjem sodeluje zbor Slomšek, druženje pa nadaljujejo v Našem domu.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...