Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska vas, Lanus (foto: lazaristi)
Slovenska vas, Lanus

Velika noč v Lanusu

| 02.04.2013, 08:05 Matjaž Merljak

Slovensko skupnost, ki se zbira pri lazaristih v Slovenski vasi v Lanusu v Buenos Airesu v Argentini, je ob letošnjih praznikih obiskal vizitator slovenskih lazaristov p. Pavle Novak. Kot je povedal za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini, imajo rojaki nekaj zanimivih običajev velikonočnega praznovanja.

Ker je župnija dvojezična, so bili vsi obredi najprej v španščini, nato pa še v slovenske jeziku. Obisk v vseh treh dneh je bil letos izredno velik, kot kaže so ljudje polni novega zagona tudi zaradi papeža, ki prihaja iz Argentine.

Med slovenskimi rojaki je še kako živ običaj blagoslova jedil na veliko soboto. K obredu prihajajo tudi drugi, tudi poljske družine. Poleg jedil, ki jih prinašamo k blagoslovu v Sloveniji, tam prinesejo tudi mate čas.

Velikonočne procesije nimajo, je pa odmeven križev pot po ulicah na veliki petek po češčenju križa. Sprevod traja uro in pol in ob tem prehodijo približno kilometer in pol dolgo pot.

Na veliko soboto so že rojaki praznovali, na veliko noč pa imajo navado, da obiščejo sorodnike in jim voščijo za praznike.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.