Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Lemont (foto: Tone Ovsenik)
Lemont

Velika noč v Lemontu

| 01.04.2013, 10:03 Matjaž Merljak

Obhajanje velike noči v Lemontu pri Chicagu v ZDA je bilo letos podobno kot v preteklih letih. Rojaki ohranjajo običaje, od starejših jih prevzemajo mlajši, ki se teh dneh vračajo v domača gnezda.

P. Metod Ogorevc OFM je dejal, da so velikonočno vigilijo obhajali kar dve uri. Zaključila se je z velikonočno procesijo. Nato so imeli še blagoslov jedil.

Veliko slovesnost imajo v njihovem slovenskem centru že na cvetno nedeljo, ko različna društva pripravijo zajtrk. Slovenski pastoralni center je namreč na veliko noč zaprt.

Na veliki četrtek in petek pride manj ljudi, saj je precej ljudi oddaljenih in tudi starejši so že. V četrtek so imeli po obredih še molitveno uro, v petek pa so pripravili velikonočno okrasitev cerkve. Na veliko soboto popoldne so imeli blagoslov jedil, na veliko noč pa slovesno sveto mašo.

P. Metod je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini še dejal, da se veselijo in želijo, da bi velikonočno veselje in vera, ki jo oznanjamo in praznujemo, bila vedno bolj navzoča. Potrebno je zavedanje živosti Gospodovega vstajenja in sprememb v življenju, ki so vidne po vsem svetu. Potrebno je dati Kristusu prostor, da spremeni naša življenja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.