Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Na cvetno nedeljo 2013 v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Na cvetno nedeljo 2013 v Clevelandu

Velika noč v Clevelandu

| 31.03.2013, 20:01 Matjaž Merljak

O pripravi na veliko noč in praznovanju v Clevelandu v ZDA je v oddaji Slovencem po svetu in domovini SSD spregovoril Tone Ovsenik.

Na cvetno nedeljo je bilo hladno, tako da je bil blagoslov zelenja v cerkvi svetega Vida, pri Mariji Vnebovzeti pa v atriju dvorane. Udeležba je bila lepa, prišlo je tudi veliko narodnih noš. Butarice za blagoslov so izdelali v obeh slovenskih šolah.

V župniji Sveti Vid so bile v sredo zvečer večerne molitve, letos je bila udeležba rekordna. Na veliki četrtek so imeli obrede v obeh župnijah, na veliki petek je posebnost peti pasijon (pojejo ga trije moški, zbor pa poje množico, za pripravo je zaslužen Janez Sršen), v soboto so imeli blagoslov jedil, zvečer pa vigilijo.

Blagoslov zelenja na cvetno nedeljo
Blagoslov zelenja na cvetno nedeljo © Tone Ovsenik

Na veliko noč je bila seveda vstajenjska maša in po njej procesija, jutro je bilo sočno.

Tone Ovsenik je še povedal, da je župnik pri Svetem Vidu rojake ob voščilu prosil, naj molijo za udeležbo pri slovenskih obredih, ki trenutno malo peša.

Mladost v Clevelandu na cvetno nedeljo 2013
Mladost v Clevelandu na cvetno nedeljo 2013 © Tone Ovsenik

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...