Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Melbournu

| 31.03.2013, 14:42 Matjaž Merljak

Veliko noč v veselju in upanju praznujejo tudi Slovenci po svetu. V avstralskem Melbournu so pri velikonočni vigiliji odkrili 15. postajo novega križevega pota, darilo ob 45-letnici slovenke cerkve v Kew-ju. O praznovanju in kako mladi ohranjanjo vrednote in običaje njihovih staršev in starih staršev, smo se pogovarjali s p. Cirilom Božičem.

Letošnji postni čas je bil nekoliko drugačen, saj so v cerkvi svetih bratov Cirila in Metoda dobili nov križev pot, ki ga ob 45-letnici svetišča naredila rojakinja Zorka Černjak (pogovor z njo je pripravil Tone Gorjup).

Petnajsto postajo, ki prikazuje vstajenje, so odkrili ob velikonočni vigiliji.

Rojaki so se udeležili obredov velikega tedna: krizmeno mašo imajo že na torek v velikem tednu, na veliki petek je dela prost dan - ob 11h so molili križev pot, ob 15h pa so bili obredi velikega petka. K velikonočni vigiliji so rojaki prinesli tudi jedi za blagoslov - žegen.

P. Ciril je za poslušalce oddaje Slovencem po svetu in domovini tudi povedal, da je dobil posebno voščilo ministra za multikulturnost, v katerem je zapisal, da velika noč prinaša sporočilo vere in upanja.

Dejal je tudi, da v avstralskih cerkvah ne poznajo slovenskih velikonočnih običajev. V predelih, kjer živi več evropskih priseljencev, so jih začeli uvajati: „Zanimivo je, da slovenski potomci za praznike pridejo v slovensko cerkev in prinesejo k blagoslovu, kot so jih naučile in jim pokazale njihove matere. Vsak hoče ohranjati spomin na deželo svojih prednikov.“

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...