Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Jože Kopeinig (foto: ARO)
Jože Kopeinig

Pogled rojakov na Slovenijo: Jože Kopeinig

| 27.03.2013, 07:52 Matjaž Merljak

Rektor Katoliškega doma prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem meni, da bi morala biti Slovenija bolj sproščena, bolj odprta, pogreša dialog in drznost, da bi si upali priznati, da smo del slovanskega sveta.

Rektor Kopeinig je spregovoril na 11. strokovnem simpoziju Ko ni več meja, ki je želelo predstaviti pogled rojakov iz zamejstva na Slovenijo. Kot je dejal, je Karantanija v srcu slovenskega naroda. To je še posebej čutil, ko je bil med Slovenci v Argentini.

V Slovenijo pripelje tudi različne skupine iz Avstrije. Njegovo slovenstvo se izraža tudi v Sloveniji. Želi si, da bi bila Slovenija bolj sproščena, da bi bila bolj odprta. Težko mu je, da je slovenski narod tako razklan. Včasih se zdi, da se medsebojni jarki ne znižujejo, ampak še poglabljajo in je težko pogledati v obraz. „Mogoče Sloveniji manjka Gandi, mogoče Inzko kot za Koroško, tudi Cerkev bi lahko še veliko naredila,“ je še dejal.

Pohvalno je, da nekatere šole in društva v poznavanje slovenstva vključujejo zamejstvo, najbolj se zanimajo Cerkveni in kulturni krogi. Tudi v Sloveniji in med koroškimi Slovenci se bolj oziramo na zahod in se bolj malo zavedamo, da smo del velike slovanske družine. Vodilo je zanj izrek Janeza Pavla II.: 'Evropa mora dihati z obema pljučnima kriloma'.

Pogreša dialog: „Vsak živimo v svojem svetu, v svetu svojih idealov, idej in ideologij. Če ni dialoga, segamo po orožju bodisi v besedah bodisi v podtikanjih ali še več. Vsi smo potrebni dialoga: v skupnosti, v Cerkvi ...,“ je še poudaril Jože Kopeinig.

Simpozij SSK Ko ni več meja
Simpozij SSK Ko ni več meja © Boštjan Smole

Strokovni simpozij Ko ni več meja s podnaslovom Slovenija - duhovna domovina vseh Slovencev je Svetovni slovenski kongres pripravil 11. decembra 2012 v svojih prostorih v Ljubljani.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...