Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dušan Čegovnik (foto: Dušan Čegovnik)
Dušan Čegovnik

Materinski dan in dan žena v Neussu

| 22.03.2013, 12:22 Matjaž Merljak

Društvo Slovenski zvon iz Krefelda je v soboto, 16. marca 2013, organiziralo prireditev »Slovenski materinski dan in dan žena « v dvorani Bildungszentruma v Neussu v bližini Düsseldorfa.

Na začetku je predsednica Rozina Lovrenčič pozdravila vse prisotne. Po prijetnih zvokih iz trobente, na katero je zaigral Ignac Kramberger, je naznanila, da bodo program posvetili materam in ženam.

Prva beseda, ki jo otrok spregovori je mama. Iz dveh različnih koncev dvorane sta prišla do odra Božidar Štamcar in Dušan Čegovnik. Recitirala sta verze iz različnih pesmi pred kratkim preminulega slovenskega pesnika Toneta Pavčka.

Sledil je nastop moškega pevskega zbora »Eintracht« iz Willich-Schiefbahna. Goste je v nemščini pozdravil Božidar. Dušan Čegovnik je v slovenščini pozdravil vse prisotne in posebej častne goste: Fracija Pukšiča, predsednika komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, konzula Matjaža Marka iz Berlina in gospoda Primoža Ilešiča predstavnika Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vsi trije častni gostje so nagovorili in pozdravili prisotne.

Skupinska fotografija
Skupinska fotografija © Dušan Čegovnik

Za presenečenje je poskrbela nam vsem znana nekdanja pevska skupina »Eskala«, ki je zapela tri pesmi in navdušila občinstvo v dvorani. Predsednica Rozina je predstavila delo slovenskega učitelja Dušana Čegovnika v društvu Slovenski zvon v zadnjih dvanajstih letih. Pripravljal in moderiral je številne prireditve in o njih poročal v slovenskih medijih in na radiu Multikulti v Berlinu. Obenem je za ohranjanje slovenstva v tem delu Nemčije poučeval slovenski dopolnilni pouk v Krefeldu, Hildnu, Essnu Düsseldorfu in drugod.

Zakonski par Božidar in Janja Štamcar sta mnogo let aktivno sodelovala in nastopala na prireditvah številnih slovenskih društev v deželi Severno Porenje – Vestfalija. Oba sta si tudi prizadevala, da je v glavnem mestu dežele Düsseldorfu čim dlje potekal slovenski dopolnilni pouk.

V imenu Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je Primož Ilešič izročil državni Priznanji in zahvali za dolgoletno prizadevno in uspešno delovanje v slovenski izseljenski skupnosti v Nemčiji Dušanu Čegovniku in zakoncema Božidarju in Janji Štamcar.

V enournem odmoru je igral ansambel Trubadurji iz Slovenije, ter nadaljeval do konca prireditve.

Eskala na materinskem dnevu
Eskala na materinskem dnevu © Dušan Čegovnik

Mladinka Polona Kramberger je zaigrala na klarinet in otvorila drugi del programa. Ponovno je nastopil moški pevski zbor »Eintracht«, ožidar in Dušan sta recitiralia Pavčkove pesmi posvečene materam in ženam. Za konec kulturnega program je ponovno nastopila pevska skupina Eskala z zborovodkinjo Danico Ban.

V društvu Slovenski zvon so se spomnili še aktivnega zakonskega para Škafar Ivana in Milke, ki se poleti vrača v Slovenijo. Kulinarične specialitete in pijačo so stregli člani in članice društva. Mnogi prisotni so kupili srečke za tombolo. Glavno nagrado »izlet v terme v Sloveniji«, je prejel gost prireditve.

Druženja, ki se ga je udeležilo približno 260 ljudi, je trajalo pozno v noč. Prireditev je finančno podprl Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...