Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Duhovnik Gregor Gorenc v Našem domu v Londonu (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Duhovnik Gregor Gorenc v Našem domu v Londonu

Novice iz Anglije

| 13.03.2013, 19:07 Matjaž Merljak

Kot vedno je bila slovenska februarska sv. maša v kapeli Doma v Londonu na drugo nedeljo v februarju. Tokrat na 5. nedeljo med letom, letos je to bilo 10. februarja 2013. Sveta maša je bila darovana ob 7. obletnici odhoda v večnost, za dušo Brune Lavrič.

Udeležba pri maši je bila majhna. Navzoča pa je bila lepa in simpatična skupina mladih iz Vrhnike pod vodstvom kaplana iz župnije Grosuplje, Gregorja Gorenca, ki je tudi vodil somaševanje v kapeli »Našega doma«. Imel je lepo in jedrnato pridigo ter s tem navdušil navzoče pri sv. maši. V molitvi smo se pri sv. maši za pokojno Bruno spomnili tudi drugih naših pokojnih rojakov iz Londona in okolice.

Že pred 1. postno nedeljo je bil pripravljen župnijski list Bogoslužna sporočila Slovencem v Veliki Britaniji, ki je namenjen rojakom za postni in velikonočni čas. Tokrat sporočila vsebujejo razmislek o postu in postnem času, oznanila s sporedom slovenskih maš in srečanj ter postno postavo za leto 2013, odlomek iz postnega pisma slovenskih škofov ter razmislek o vstajenjskem prazniku in župnikovo velikonočno voščilo.

Duhovnik Gregor Gorenc s skupino Vrhničanov v Londonu
Duhovnik Gregor Gorenc s skupino Vrhničanov v Londonu © Arhiv slovenske misije v Londonu

Sporočila so bila poslana na kakih 200 naslovov po Angliji in Walesu. Nekateri so jih morda prejeli šele po pepelnični sredi zaradi zamude pri tiskanju in razpošiljanju.

Bogoslužje na začetku postnega časa smo slovesno obhajali po vseh katoliških cerkvah na Otoku na pepelnično sredo (13. februarja) s sv. mašo in obredom pepeljenja. V kapeli »Našega doma« v Londonu je bogoslužje vodil g. Gregor Gorenc.

Tudi letošnji župnikovi obiski rojakov v postnem času s slovenskimi mašami in srečanji so bili v nekoliko manjšem obsegu in dosegu zaradi izrednih okoliščin in upadanja števila rojakov.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...