Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Primorska poje 2013 (foto: ARO)
Primorska poje 2013 | (foto: ARO)

Primorska poje 2013

| 07.03.2013, 14:10 Matjaž Merljak

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze pevskih zborov Primorske, Zveze slovenskih kulturnih društev, Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice in Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta se je v petek, 1. marca 2013, na Dobrovem v Brdih začela letošnja Primorska poje.

Na 44. reviji Primorska poje bo 32 koncertov v različnih krajih Primorske z več kot dvesto pevskimi zbori, na Goriškem, Tržaškem in v videmski pokrajini bo 11 koncertov.

Prvi koncert na Tržaškem bo v petek, 8. marca, v župniji sv. Jerneja na Opčinah; v soboto, 9. marca, v Marijinem domu v ulici Risorta v Trstu; v soboto, 23. marca, v Prosvetnem domu na Opčinah; 12. aprila v Kulturnem centru Anton Ukmar pri Domju; v nedeljo, 14. aprila, v dvorani KRD v Briščikih; 28. aprila, v cerkvi sv. Roka v Nabrežini.

Na Goriškem: v Štandrežu, v cerkvi sv. Andreja, v petek, 15. marca; v Kulturnem domu v Jamljah v soboto, 16. marca; v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici v nedeljo, 17. marca.

Na koncertu v Ukvah, ki bo v nedeljo, 17. marca, se bodo srečali koroški in primorski zbori.

Primorska poje, ki je letos posvečena 300. obletnici Tolminskega punta, se bo končala v Nabrežini v cerkvi sv. Roka in v cerkvi sv. Florijana v Zavarhu v nedeljo, 28. aprila.

Na posvetu leta 1969 v Trstu, ki ga je organizirala takratna Slovenska prosvetna zveza, se je zbralo 12 zborovodij, da bi povezali obe strani meje z izvedbo skupnih projektov.

Takrat je dozorela tudi ideja o ustanovitvi skupne revije Primorska poje, na kateri bi nastopili slovenski zbori na Tržaškem, Goriškem, Benečiji in ostali Primorski.

Revija Primorska poje je prvič potekala 1. marca leta 1970 v Kopru. Iz leta v leto se je število nastopajočih zborov na reviji višalo. Tako je ob deseti obletnici leta 1979 nastopilo več kot 100 zborov.

 

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...