Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Sandri: novi papež bo moral reformirati rimsko kurijo

Cerkev po svetu | 07.03.2013, 10:26 Marjana Debevec

V teh dneh objavljamo mnenja različnih kardinalov o tem, kakšni izzivi čakajo Cerkev v prihodnje. Argentinski kardinal Leonardo Sandri je prepričan, da bo ena glavnih nalog prihodnjega papeža reformirati rimsko kurijo.

Kardinal Leonardo Sandri je dober poznavalec rimske kurije, saj je bil sedem let namestnik za splošne zadeve pri državnem tajništvu. Od leta 2007 pa vodi Kongregacijo za vzhodne Cerkve. „Mislim, da je nauk, ki ga zapušča Benedikt XVI., da more papež narediti veliko ali zelo malo, in da pri tem potrebuje podporo škofov. Rimska kurija mora biti na uslugo petrinski službi in škofom. Zato mora biti organizirana tako, da učinkovito služi papežu in služi vsej Cerkvi po zboru škofov in njegovih članih.

Po besedah kardinala Sandrija bi bil primeren kandidat za papeško službo tisti, ki bo sposoben nase prevzeti temo sodobne družbe, ki živi, kot da Boga ni, in ki zna vladati.

Moral bi biti svetniški človek ali nekdo na poti k svetosti. Pa tudi človek s telesno močjo za nošenje teže papeštva. Hkrati naj bi bil bodoči papež odprt tistim, ki iščejo Boga in ki se približujejo Cerkvi.“ Kardinal Leonardo Sandri je eden izmed 19 predstavnikov iz latinske Amerike, ki se bodo udeležili konklava. Znan je tudi po tem, da je prav on oznanil svetu smrt papeža Janeza Pavla II.

Zanimiv je tudi podatek, kdo bo tokrat vesoljni Cerkvi naznanil besede, ki jih tako pričakujemo in sicer habemus papam. To bo francoski kardinal Jean-Louis Tauran, ki že 20 let dela za zunanje zadeve Svetega sedeža. Vodi pa tudi papeški svet za medverski dialog. Njegova posebna naloga je spodbujati dialog z muslimanskim svetom. „Moramo se pogovarjati med seboj. Odkriti moramo vrednote, ki so nam skupne, da bi ta svet postal lepši za vse. Religija naj bi namreč spodbujala mir, ne pa nasilje“, je dejal leta 2009.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...