Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Izziv vodenja otroških zborov

| 03.02.2013, 21:00

Nedelja, ki je najbližja prazniku svetega Janeza Bosca, je tradicionalno namenjena srečanju otroških zborov na Rakovniku. Letos bo to srečanje izjemoma potekalo 11. maja, saj bo takrat tudi slovesnost, ki bo potekala na Rakovniku. Od 1. do 15. maja letos pa bodo po Sloveniji romale relikvije sv. Janeza Boska.

V tokratni oddaji Sakralna glasba pa ste lahko slišali arhivski posnetek pogovora z izjemnim zborovodjem otroških zborov, Erkkijem Pohjolo in njegovo takratno asistenko, Sanno Valvanne. Prisluhnili ste lahko tudi posnetku s prvega mednarodnega zborovskega festivala, ko sta pri nas leta 1999 med drugim gostovala tudi deški zbor iz Sofije in dekliški zbor srednje šole iz Poljske.

In še odlomek iz intervjuja:

Kaj bi svetovali zborovodji, ki je ravnokar začel z delom pri otroškem zboru?

Mislim, da mora zborovodja začeti s pesmijo, ki je dovolj lahka. Tako jo bodo otroci hitro osvojili. Mora pa biti všeč tudi zborovodji. Tako bo lahko svojo ljubezen do glasbe posredoval prek pesmi. Šele kasneje naj preide na težji program.

Na vsaki stopnji potrebno izbrati zanimiv program, tak, ki bo pevce pritegnil. Skoraj vedno drži, da če mi poveste, kakšen program pojete z zborom, vam povem, kakšen zborovodja ste.

Ker dandanašnje mladi poslušajo skoraj samo zabavno glasbo je velikokrat težko v njih zbuditi zanimanje za zbor, kaj bi svetovali?

Ker včasih res poslušajo samo zabavno glasbo, jih je res težko nagovoriti. Dobro je, če jim zborovodja pokaže, da spoštuje tudi njihovo glasbo in najde skupen jezik. Najti mora skupne točke v zabavni in resni glasbi. S tem jim pokaže, da so tudi v resni glasbi enaki elementi kot v zabavni. Tako se jim lažje približamo in hitreje vzbudimo zanimanje za resno glasbo.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...