Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Luna (foto: NASA)
Luna

Polna luna in prometne nesreče

| 01.02.2013, 18:05

Tokrat smo v oddaji Zanimivosti nočnega neba gostili astronoma dr. Primoža Kajdiča. Avtorja oddaje prof. Borisa Khama je pritegnil njegov članek v Spiki, v katerem pojasnjuje (ne)povezanost Luninih men s pogostostjo prometnih nesreč pri nas. Poleg tega pa je zanimiva tudi njegova raziskovalna pot, ki ga je odpeljala v Mehiko, trenutno pa dela post doktorat v Toulousu v Franciji.

Kot je povedal dr. Kajdič, se je za raziskavo o vplivu Luninih men na prometne nesreče odločil iz osebnih razlogov. O vplivu Lune na prometne nesreče je namreč razpravljal z več ljudmi, sam pa je že od nekdaj menil, da je to le popularna vraža. Ker ni imel dovolj trdnih argumentov, s katerimi bi sogovornike prepričal o svojih domnevah, se je odločil domnevno povezanost preveriti na edini način, ki lahko poda nedvoumen rezultat - z znanostjo. Tako smo tudi Slovenci (nekaj podobnega so naredili tudi v Avstriji) dobili znanstveno študijo, na podlagi katere je dokazano, da korelacije med povprečnim številom prometnih nesreč na dan in Luninimi menami ni.

S profesionalnim astronomom pa smo se pogovarjali tudi o njegovi strokovni poti, ki ga je odpeljala v Mehiko. Tam je astronomija med vsemi naravoslovnimi vedami najmočnejša. Tamkajšnji Inštitut za astronomijo je svetovno pomemben in znan, prav tako znanstveniki, ki delajo na njem.

dr. Primož Kajdič in prof. Boris Kham
dr. Primož Kajdič in prof. Boris Kham © Blaž Lesnik

Trenutno pa se v Franciji na toulouški univerzi ukvarja z raziskovanjem vesoljskega vremena, natančneje z aktivnostmi na Soncu. Proučevanje protuberanc je izjemnega pomena, saj vplivajo tudi na dogajanje na Zemlji (telekomunikacije) in namen teh raziskav je, da bi nekoč znali vnaprej napovedati izbruhe na Sončevem površju.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...