Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Janja Frelih Gorjanc (foto: ARO)
Janja Frelih Gorjanc

Upokojitev - pomembna življenjska prelomnica

| 31.01.2013, 13:50

Ob sprejemanju novega pokojninskega zakona se je v preteklih mesecih v naši državi veliko govorilo o upokojitvi. Čeprav finančni vidik ni zanemarljiv, saj navsezadnje živimo »v tem svetu«, kot se je izrazila naša gostja družinska terapevtka Janja Frelih Gorjanc, pa smo v drugi oddaji Modrost v očeh: oddaja o starosti in za starostnike namesto izračunov, kdaj se bomo lahko upokojili in kako visoka bo naša pokojnina, o upokojitvi govorili kot pomembni življenjski prelomnici za posameznika.

Nekateri nimajo ob upokojitvi nobenih težav in se z veseljem in radostjo predajajo vsem lepotam upokojenskega življenja. Medtem, ko je za druge ta prehod kar težak in naporen.

V oddaji smo tako med drugim govorili, kako pomembni so različni rituali ob upokojitvi, kot je npr. poslovilna zabava od sodelavcev, saj nam ti pomagajo zaključiti eno obdobje in nam tako na nek način pomagajo, da gremo naprej.

Z družinsko terapevtko Janjo Frelih Gorjanc smo govorili tudi o tistih, ki delajo doma (bodisi na kmetiji ali v družinskem podjetju), kako spustiti stvari iz rok in jih prepustiti mlajši generaciji.

Pa tudi o tem, zakaj se po upokojitvi tako zelo poveča možnost za različne težave z zdravjem; kako pomembno je, da smo v svojih mislih in občutkih fit, da potem temu sledi tudi naše telo.

V tokratni oddaji smo govorili tudi o partnerskih odnosih, ki so tudi v starosti lahko zelo kvalitetni in bogati. Običajno je to kar preizkusni kamen za zakonca, saj upokojitev zelo pogosto sovpada tudi z odhodom otrok od doma, kar pomeni veliko sprememb naenkrat.

Ko vidimo, da ima nekdo od naših bližnjih težave ob upokojitvi, ko se kar nekako ne znajde v svoji novi vlogi upokojenca, je prav, da pristopimo in rečemo, da vidimo, da mu je težko. In kar je še posebej pomembno: če nas zavrne, ne vzemimo tega za hudo, ampak ostanimo še vedno blizu. Obenem pa velja, da samo sami ne moremo kaj dosti storiti, če seveda na drugi strani ni prave volje in pripravljenosti za iskanje rešitve.

Še več o tem, kakšne stiske so najpogostejše ob upokojitvi in kako jih je moč rešiti, pa v oddaji, ki ji lahko prisluhnete v našem audi arhivu!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...