Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Verena Perko (foto: Osebni arhiv)
dr. Verena Perko

Muzej je medij

| 02.03.2013, 18:09

Tako pravi naša gostja dr. Verena Perko, ki nas poziva k premisleku o vsem, kar sicer poročajo mediji. Tako glede zgodovine kot glede politike. O naši dediščini govori z največjim spoštovanjem in pravi: "Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, nima prihodnosti."

Dr. Verena Perko se je rodila očetu Jožetu, delavcu in materi Ivanki Bizjak, gospodinji. Osemletko je obiskovala v Zgornji Branici in v Štanjelu na Krasu, gimnazijo pa v Postojni. Diplomirala le leta 1978 z nalogo iz provincialne arheologije in zgodnjega srednjega veka. Magisterij in doktorat iz arheologije je opravila na Ljubljanski univerzi, doktorski študij muzeologije pa leta 2011 na zagrebški univerzi.

Dopolnilno se je izobraževala v letih 1995 in 1996 na ICOM Mednarodni muzeološki šoli v Brnu na Češkem. V šolskem letu 1997/98 je s pomočjo štipendije fondacije J. Paul Getty študirala v Los Angelesu, New Yorku in Filadelfiji. Leta 2000 ji je štipendija fundacije J. Paul Getty omogočila izobraževanje še na Vzhodno angleški univerzi v Norwichu blizu Londona.

Od leta 1975 do 1982 je s presledki poučevala zgodovino in likovno vzgojo na gimnaziji v Kamniku. V leti 1995-97 je bila zaposlena v Mestnem muzeju v Ljubljani. Od leta 1997 pa je kustosinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Njen trenutni status je muzejska svetnica. Hkrati je delala tudi na Oddelku za arheologijo na Filozofski fakulteti ljubljanske univerze. Tu je leta 1991 pridobila status raziskovalke in vodila proseminar za provincialno rimsko arheologijo. Sedaj je docentka za materialno kulturo na Arheološkem oddelku in za muzeologijo na individualnem doktorskem študiju heritologije.

Izkopavala je v Ogleju (1989, Italija), v Ljubljani (rimska Emona), na ljubljanskem Barju, v Stični, na Hvaru (Hrvaška) in na Ajdni (1999).

Verena Perko govori o naši dediščini z največjim spoštovanjem in pravi: "Narod, ki ne pozna svoje preteklosti, nima prihodnosti. Meščanstvo smo izgubili, bili so poboji, če naštejemo samo dejstva. Dediščina in gradovi so imeli v prejšnjem režimu negativni predznak. In ker slabo poznamo svojo preteklost, ne spoštujemo svojih korenin. Preteklost je last nas vseh!«

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...