Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sankač (foto: Rok Mihevc)
Sankač

Počitniška sobota. Za vse!

| 23.02.2013, 06:01

Odgovorni so znova razdelili Slovenijo! Brez skrbi, tokrat le na dve počitniški polovici. Prva počasi končuje, druga pa začenja letošnje zimske počitnice. Po kar nekaj letih si počitnice v februarju znova zaslužijo pridevnik „zimske“. Otroci lahko uživajo v snegu tudi v dolini, sneženi možje rastejo in zadovoljno gledajo na koledar. Končno!

V Sobotni iskrici smo počitnikarjem povedali kje najdejo koristna doživetja, kje lahko širijo obzorja in uspešno preženejo sled dolgočasja. Omenili smo Glasbene počitnice, ki se bodo, v organizaciji Glasbene matice Ljubljana, odvile v prestolnici. Osrednja aktivnost mladih prijateljev glasbe bo zborovsko petje s spremljavo violine, otroci pa bodo obiskali tudi kulturno umetniške ustanove.

Zanimivo bo tudi v Škocjanskem zatoku, kjer bodo mladi ornitologi spoznavali živi svet, se čudili spoznanjem o pticah in se družili med seboj. V naši otroški oddaji smo gostili ornitologinjo Bojano Lipej, ki je, pred Taborom mladih ornitologov, spregovorila tudi o skrbi za ptice okoli naših domov.

Vprašali smo jo kako jim lahko prav pomagamo prebiti zimo, polno globokega snega.

Bojana Lipej je odgovorila: „Pticam lahko pomagamo tako, da jim okoli naših bivališč nastavimo lojne pogače ali izdelamo krmilnico. Že od nekdaj so dedki in babice izvrstni pomočniki pri gradnji zavetja za ptice. Veretno ni lepšega od sodelovanja različnih generacij. Lepota sobivanja se pokaže tudi pri poznejšem skupnem opazovanju ptic, ki se hranijo v naših ptičjih krmilnicah!“

Na Taboru mladih ornitologov se bo zbralo 15 počitnikarjev, ki bodo, prek izkušenih mentorjev, popeljani v svet opazovanja ptic. Gre za znanje, ki ga izkušeni prenašajo na začetnike, za veselje in morda pozneje tudi strokovno delo, ki nam bo pomagalo prav živeti.

Ptice na pogači
Ptice na pogači © Dragana Stanojevič

Sobotna iskrica je predstavila tudi akcijo „Odprimo srca“ dobrodelno pobudo ZPM Lj. - Moste, ki vabi na posebno spletno dražbo, ki teče na naslovu bolha.com. Prek zanimivih darov znanih Slovencev bodo skušali pomagati otrokom in družinam v stiski.

Upamo, da bodo vse zgodbe, ujete v otroško oddajo, dočakale srečen konec. Prav takega, kot pravljica o Sinu ježu, ki smo jo slišali to soboto. Naj bo res tako!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...