Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji v Vatikanu (foto: p. Robert Bahčič)
Mediji v Vatikanu

FOTO: Trg svetega Petra preplavili novinarji

Svet | 11.02.2013, 22:11

Papež Benedikt XIV. je napovedal svoj odstop. Medijske hiše so po njegovi izjavi preplavile trg svetega Petra. Najprej so papeževo izjavo o odstopu objavili na Radiu Vatikan, temu pa so sledile medijske hiše po vsem svetu.

Papež Benedikt XIV. je napovedal svoj odstop. Medijske hiše so po njegovi izjavi preplavile trg svetega Petra. Najprej so papeževo izjavo o odstopu objavili na Radiu Vatikan, temu pa so sledile medijske hiše po vsem svetu, kar je razvidno tudi iz fotografij p. Roberta Bahčiča.

Papež Benedikt XVI. je presenetljivo sporočil, da bo 28. februarja odstopil. Svojo odločitev je v latinščini predstavil med javnim konzistorijem v Vatikanu. Kot je pojasnil njegov tiskovni predstavnik, je odstop posledica zdravstvenih razlogov. "Dragi bratje, na ta konzistorij sem vas pozval ne le zaradi treh kanonizacij, ampak tudi zato, da bi vam sporočil za Cerkev pomembno informacijo. Potem ko sem večkrat pred Bogom izprašal svojo vest, sem prišel do zaključka, da mi moje moči zaradi starosti ne omogočajo več primernega vodenja Cerkve," je svoj nagovor o odstopu začel papež. Kot je pojasnil papež, občuti težo svojih dolžnosti, odločitev o odstopu pa je po dolgem premisleku sprejel v dobro Cerkve. Sveti oče naj po svojih lastnih besedah "zaradi visoke starosti" ne bi imel več moči za opravljanje dolžnosti.

Poročanje medijev je bilo izjemno
Poročanje medijev je bilo izjemno © p. Robert Bahčič

Novica dneva je zajela ves svet
Novica dneva je zajela ves svet © p. Robert Bahčič

Mediji v Vatikanu
Mediji v Vatikanu © p. Robert Bahčič

Mediji so zavzeli Vatikan
Mediji so zavzeli Vatikan © p. Robert Bahčič

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež