Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Izseljenski učitelji so predstavili potek seminarja (foto: Matjaž Merljak)
Izseljenski učitelji so predstavili potek seminarja

Učitelji sobotnih šol v Sloveniji

| 02.02.2013, 10:21 Matjaž Merljak

Devetnajst učiteljic in učiteljev slovenskih sobotnih šol po svetu je bilo od 23. januarja do 1. februarja 2013 v Sloveniji na seminarju, ki ga je zanje pripravil Zavod RS za šolstvo, organizirala in financirala pa sta ga Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS.

Udeležencev je bilo devetnajst: iz Argentine jih je prišlo štirinajst, iz Kanade dva, iz ZDA, Brazilije in Avstralije pa po eden. Vsi poučujejo slovenščino in druge predmete v slovenščini na sobotnih šolah v slovenskih skupnostih po svetu.

Zavod za šolstvo pri pripravi programa, izboru predavateljev in vsebin upošteval konkretne potrebe učiteljev pri delu v razredu in v slovenski skupnosti. Na strokovnem izpopolnjevanju so učiteljice in učitelji spoznavali metode za poučevanje slovenščine kot drugega/tujega jezika ter druge vsebine, ki jih potrebujejo, da bi mladim, pa tudi že odraslim posredovali prvine njihove izvirne kulture in jezika. Večina udeležencev "učiteljev" namreč nima pedagoške izobrazbe in so velikokrat tudi sami na različnih sporazumevalnih nivojih v slovenščini.

Poseben poudarek je namenjen pridobivanju osnovnih pedagoških veščin za delo s predšolskimi otroki, učenci in odraslimi udeleženci tečajev slovenskega jezika ter usmeritvam za njihovo motivacijo. Udeleženci so se seznanili tudi s sodobnimi didaktičnimi gradivi, knjižnimi novostmi v otroški in mladinski literaturi ter razširili svoja znanja o slovenski književnosti, našem ljudskem izročilu in sicer življenju pri nas.

Izseljenske učiteljice so ob koncu seminarja leta 2013
Izseljenske učiteljice so ob koncu seminarja zapele © Matjaž Merljak

Zaključne slovesnosti, kjer so udeleženci s pesmijo, besedo in predstavitvijo pokazali, kaj so doživeli, izvedeli in videli, so se udeležili: Ema Jurman iz Zavoda za šolstvo, Primož Ilešič, vodja sektorja za Slovence po svetu, USZS, Tatjana Jurkovič, sekretarka MIZKŠ in Brigita Žarkovič Adlešič, vodja centra za profesionalni razvoj in skupine za mednarodno sodelovanje iz Zavoda za šolstvo.

Že med tednom je udeležence seminarja obiskala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak. Kot piše na spletni strani USZS, je bila vesela, da so v skupini tako izkušenejši učitelji kot tudi mlajši ter da sta zastopana oba spola. Vsem udeležencem se je zahvalila za njihovo prostovoljno delo v prid ohranjanja slovenskega jezika in kulture v izseljenstvu. po njenih besedah ni najbolj pomembno, da otroci vedno vse znajo temveč, da vzljubijo slovenščino, slovensko kulturo in kulturno dediščino. Zaželela jim je, da bodo z znanjem, ki so ga pridobili na seminarju, učencem sobotnih šol s še večjim žarom pripovedovali o Sloveniji in jih spodbudili, da se bodo z veseljem učili o domovini svojih prednikov ter jo nekoč tudi obiskali.

Seminar za izseljenske učitelje
Seminar za izseljenske učitelje © Matjaž Merljak

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...