Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Post v Clevelandu

| 25.02.2013, 00:21 Matjaž Merljak

Prvič v zgodovini clevelandske škofije je bil vseškofijski dan sprave in pokore. Vse cerkve v škofiji so imele odprta vrata v sredo, 20. februarja od 17. do 20. ure zvečer. V vseh cerkvah so bili navzoči duhovniki za spoved. Vsak katoličan je imel priliko izkoristiti ta čas za spravo v pripravi na Veliko noč.

To je bil večer, ki je omogočil vsakemu izpolniti velikonočno dolžnost in se približati z vero v Božjega zdravnika, saj kakor je rekel Jezus: »Nisem prišel za pravične, ampak za grešnike«. Ko smo pričeli 40. dni molitve, posta, pokore in dobrodelnosti, smo bili zaznamovani na čelu z pepelom, ki nas spominja da smo prah in da se v prah povrnemo. Postni čas je za nas da se umijemo grešnosti in uživamo novo življenje duhovne pomladi. Prav to je bil namen vseškofijskega dneva sprave in spokore, kar smo lahko storili v vsaki od cerkva v škofiji.

V tem postnem času so večerne svete maše v cerkvi Matije Vnebovzete ob sredah in petkih zvečer, ter pobožnosti svetega križevega pota. Ob sredah je molitev rožnega venca pred mašo in Križev pot pred sveto mašo ob petkih v angleškem jeziku. Ob nedeljah se pa moli Križev pot ob 14:00 uri z blagoslovom v slovenskem jeziku. Pri svetem Vidu se pa moli Križev pot takoj po slovenski maši ob nedeljah in po sobotni vigilijski maši je pobožnost križevega pota v angleškem jeziku. Češčenje Najsvetejšega je vse petke v postu tudi v kapeli v svetoviški vasici. Vsi župljani so vabljeni k češčenju Najsvetejšega in k popoldanski zaključni sveti maši ob 16:30.

Na premišljevanje mladih na Križev pot vabi župnija Marije Vnebovzete in sicer vse študente od 5. do 12. razreda, najstnike in tudi druge mlade v župniji, da se pridružijo ob sredah v Postu za rožni venec in zatem sledi maša in še nato premišljevanje Križevega pota. Vse to naj se dogaja v slovenski sobi. Veliko upanje župnika je pa tudi, da bi imeli »živi« Križev pot na Veliki petek ob 12:00 uri.

Preteklo nedeljo se je serviral zajtrk v cerkveni dvorani pri svetem Vidu. Vsi smo bili vabljeni na družabno srečanje in klepet, da se prijateljsko pripravimo na velik prihajajoči praznik Velike noči.

Slovenska sobotna šola Svetega Vida pa danes gosti vse prijatelje in podpornike te ustanove z kosilom v šolski dvorani svetega Vida. Vsako leto se tega kosila udeleži izredno lepo število rojakov v podporo te tako važne ustanove med nami, ki goji slovensko zavest med mladino.

Na prvo postno nedeljo smo vsi verniki v škofiji prejeli takozvani »Postni družabnik« priložen v farnem oznanilu v katerem najdemo več spodbudnih navodil kako in zakaj je potrebno, da se približamo in spopolnimo v veri. V zadnjem odstavku piše:« Tukaj je resnica. Vsi smo Peter. Vsi smo skrušeni, potrti. Vsi smo v padcu. Vsi smo grešniki. Peter nam je dokazal, da s pričevanjem v Kristusa in njegovo veliko ljubezen vsi lahko postanemo veliki svetniki.«

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...