Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Beneški dnevi

| 20.02.2013, 14:06 Matjaž Merljak

Benečija v skupnem slovenskem kulturnem prostoru je skupni naslov štirih prireditev, ki jih pripravljajo kulturna društva z obeh strani meje, in bodo potekala v Špetru v Beneški Sloveniji in v Kobaridu v Posočju.

V Slovenskem kulturnem centru v Špetru bo nocoj ob 20h prireditev Benečija - Posočje: En sam slovenski kulturni prostor. Nastopili bodo zbor Matajur pod vodstvom Davida Klodiča in Združeni zbor Posočja pod vodstvom Mateja Kavčiča.

Jutri ob 18h bo v Kobaridu, bo v prostorih Fundacije Poti miru v Posočju, pogovor z županoma občin Podbenesec in Sovodnje, podžupanom občine Dreka in predsednico Planinske družine Benečija. Z njimi se bo pogovarjal načelnik upravne enote Tolmin Zdravko Likar.

V petek ob 18h bo v Kobaridu, v dvorani Doma Andreja Manfrede, večer, na katerem bodo predstavili Trinkov koledar - letos mineva 60 let od prvega izida - in knjige Od Idrije do Nediže – Benečija – Slavia Friulana.

Beneški kulturni dnevi se bodo zaključili v soboto, 23. februarja, ob 18. uri, v Kulturnem domu v Kobaridu z gledališko predstavo Galanda iz Ažle – veliki župan Benečije avtorja Giorgia Bachiga v izvedbi Beneškega gledališča pod dramaturško - režijsko zamislijo Marjana Bevka.

Benečija v skupnem slovenskem kulturnem prostoru
Benečija v skupnem slovenskem kulturnem prostoru © ARO

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...