Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Zrela leta (foto: Klemen Medved)
Zrela leta

Modrost v očeh

| 27.01.2013, 16:00

Lepo je biti star bi lahko podnaslovili prvo oddajo o starosti in za starostnike, ki je letos novost na valovih radia Ognjišče. Oddaja Modrost v očeh bo z vami vsak 2. in 5. torek v mesecu med 20. in 21. uro. Ponovitvi pa boste lahko prisluhnili v sredo ponoči, ob enih.

Z letošnjim letom na valovih radia Ognjišče začenjamo z novo oddajo, ki bo govorila o starosti in bo v prvi vrsti namenjena starostnikom, sicer pa prav vsem, ki bi radi tudi tretje življenjsko obdobje preživeli polno in kvalitetno ter se vam zdi pomembno na jesen življenja pomisliti tudi v njegovem poletju ali morda celo v pomladi. V vsaki oddaji bomo gostili kakšnega gosta oz. gostjo, s katero se bomo pogovarjali o izbrani temi, v posameznih oddajah pa dali besedo tudi poslušalcem, da boste z nami sodelovali s svojimi vprašanji in komentarji.

Osrednji gost prve oddaje Modrost v očeh je bil Roman Čretnik iz zavoda Zlata leta, ki s svojim portalom in ostalimi aktivnostmi poskušajo starostnikom omogočiti polno in bogato starost. Izkušnje o lepih plateh starosti pa sta z nami delili še dve poslušalki in tako potrdili iztočno misel, da je biti star lepo.

V oddaji smo namreč želeli dati pozornost vsem tistim stvarem, ki delajo starost lepo, barvito in bogato: obilica časa, odnosi, spoznanja in znanja, ki se v letih nakopičijo, modrost, ... Želeli smo navdihovati in odkrivati svetle plati tretjega življenjskega obdobja. V starosti se čas razmakne, življenje se nekako upočasni, počnemo lahko stvari, ki jih prej nismo utegnili. Branje, skrb za vnuke, vrtnarjenje in še kopica drugih opravil je nekaj kar prijetno zaposluje veliko starostnikov.

»V naši družbi potrebujemo danes nov občutek za modrost in smisel starosti. Tako bomo izkopali in varovali zaklad, ki ga družba skriva v sebi. Hkrati nam spoštovanje starosti omogoča, da pozitivno opazujemo lastno staranje. Vsak človek se dnevno stara. Razmišljanje o starosti zato ni pomembno samo za stare ljudi, temveč za vsakogar. Življenje uspe le, če se soočimo s staranjem.« To so besede benediktinskega patra Anselma Grüna v knjigi Visoka umetnost staranja, ki med drugim nakazuje, da se velja za kakovostno starost uriti že v letih, ki še ne veljajo za »stara.« Tako upam in si želim, da bo oddaja Modrost v očeh dobila širši krog poslušalcev, saj si prizadevam, da bi bila vsaj en majhen kamenček v mozaiku stremljenja kakovostnega in bogatega sobivanja vseh generacij.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...