Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Helena KrižnikHelena Križnik
Križev pot v Koloseju (foto: nn)
Križev pot v Koloseju | (foto: nn)

Besedila križevega pota bo tokrat napisal libanonski patriarh

Svet | 28.01.2013, 14:21

Papež Benedikt XVI. je pisanje besedil za 14. postaj križevega pota, ki ga vsako leto na veliki petek moli v rimskem Koloseju, tokrat zaupal libanonskemu maronitskemu patriarhu Bechari Boutosu Raiju. S tem želi sveti oče vso Cerkev spodbuditi k molitvi za Bližnji vzhod in še posebej za tamkajšnje krščanske skupnosti.

Besedila bosta patriarhu pomagala sestaviti dva mlada Libanonca, pripravljena pa bodo po že utečeni shemi. Patriarh Rai pa je za včeraj sklical poseben dan molitve za Sirijo in vse arabske države ter povabil k zbiranju sredstev v sodelovanju z libanonsko Karitas za sirske begunce, ki jih je v Libanonu po podatkih Združenih narodov najmanj 220 tisoč.

Predsednik libanonske karitas p. Simon Faddoul je povedal, da je sirskih beguncev v Libanonu najverjetneje že 400 tisoč. Karitas z razdeljevanjem hrane, zdravil, obleke in higienskih pripomočkov pomaga več kot 50 tisoč Sircem. Na včerajšnjo nedeljo solidarnosti so molili tudi zanje. Patriarh Rai je med slovesno sveto mašo spomnil na Jezusove besede: Lačen sem bil in ste mi dali jesti, ... karkoli ste storili kateremu od teh najmanjših, ste meni storili. Za kristjane zato pomoč beguncem ni le plemenito človeško dejanje, ampak jih k temu vabi Jezus sam. Ob sklepu je patriarh še povabil k molitvi za mir v Libanonu, Siriji in v vseh arabskih deželah. Gospoda je prosil, naj vse odgovorne navdihne, da bodo poiskali poti miru za rešitev konfliktov, ki pretresajo svet.

Svet, Cerkev po svetu
Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (photo: Osebni arhiv) Tereza Poljanič ustvarja pod blagovno znamko Tereza's Choice (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...