Marko ZupanMarko Zupan
Božičnica v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Božičnica v San Justu

Božičnica v San Justu

| 31.01.2013, 12:07 Matjaž Merljak

Letošnjo božično jutro smo rojaki v Našem Domu začeli s sveto mašo v zahvalo in na čast novorojenemu Detecu. V sanhuški stolnici je msgr. dr. Jure Rode daroval slovensko mašo. Somaševala sta z njim p. dr. Alojzij Kukovica ter p. Miran Žvanut iz Slovenije, ki je širokosrčno delil svoj čas s slovensko skupnostjo. Med mašo so nas v božično skrivnost poglobile čudovite pesmi, ki jih je prepeval Mešani pevski zbor San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar in Andreja Selana. Mašo smo zaključili s poljubom novorojenega Jezuščka.

Po končani maši smo si že pred cerkvijo voščili in se nato napotili v Naš dom. V lepo božično okrašeni dvorani smo posedli za mize, da bi ob akademiji podoživljali božično skrivnost in pokramljali pri skupnem zajtrku. Napovedovalca sta pozdravila navzoče ter povabila na oder predstavnike raznih odsekov Doma, da bi izrekli svoja voščila, ob tem božičnem prazniku.

Prizor svete družine
Prizor svete družine © Svobodna Slovenija
Ko so se razgrnile zavese, smo na odru zagledali čudež božične noči; sam Bog se je v človeški podobi rodil zato, da bi ga človek sprejel medse. To malo Dete je prišlo na svet, da bi odrešil človeško srce. Prisluhnili smo božični zgodbi, ki nas je vabila, naj spremenimo svoje življenje in poglobimo vero.

Sveta družina v jaslicah, ki jo je letos predstavila družina Gabrijela Indiharja in Giselle Potočnik, s sinčkom Matijem, nas je prevzela in ganila. V središču male družine se je Bog sklonil k človeku. Pastirci in sv. trije kralji so prehodili dolgo pot, da bi lahko slavili in častili svojega Boga ter mu prinesli darove. Vsi smo v srcu začutili, kako pomembna je bila ta pot, zato smo jim vneto sledili. Pri pripravi mogočne in lepe božične slike je sodelovalo veliko oseb.

Po blagoslovu božičnega zajtrka so v prijetnem družinskem vzdušju okusili domači zajtrk s poticami, ki so jih pripravile pridne žene in matere Našega doma.

Letos je mladina pripravila žrebanje košar z božičnimi dobrotami. Dobiček je namenjen potovanju mladine na Svetovno mladinsko srečanje s papežem Benediktom XVI., ki se bo letos vršil meseca julija, v Rio de Janeiro. Mladina se iskreno zahvaljuje vsem, ki so sodelovali z dobitki in z nakupom srečk.

Priklon modrih
Priklon modrih © Svobodna Slovenija

Po zajtrku so hitro pospravili uporabljene prostore. Prijetno je delati skupaj! Mladina se je še zbrala in nazdravila ob zaključku delovnega leta.

Polni božičnega miru smo se veseli vrnili v svoje domove, da bi praznovali v svojih družinah prihod nebeškega Kralja!

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...