Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Kurenti (foto: Vesna Sever)
Kurenti

Kurent prihaja v Cleveland

| 30.01.2013, 14:11 Matjaž Merljak

V predpustnem času se tudi v Clevelandu dogodki kar vrstijo. Pripravljajo se tudi na pustovanja in letos bo prvič po ulicah tega mesta videti tudi kurenta.

V tem letu vere je župnik Kumše zapisal naslednje z farnem oznanilu: V letu vere smo vprašani, da se naučimo več o Katekizmu katoliške cerkve in kaj verujemo in zakaj verujemo. Vprašanje je tudi, zakaj Cerkev krsti dojenčke? Že od vsega začetka je Cerkev vršila krst dojenčkov. Povod za to je, preden se mi odločimo na Boga, se je Bog odločil na nas. Krst dojenčkov domneva, da bodo krščanski starši vzgajali otroka v veri. Nepravično je odvzeti otroku krst zaradi napačne svobodomiselnosti. Nekdo ne more odvzeti otroku ljubezen, zato da bo on pozneje sam odločal na ljubezen. Bilo bi nepravično odvzeti otroku milost krsta. In tu pride vprašanje ali je krst edina pot do odrešenja? Za vse ki so prejeli evangelij in slišali, da je Kristus »pot, resnica in življenje,« krst je edina pot k Bogu in odrešenju. Vsekakor je resnica, da je Kristus umrl za človeštvo. Torej, vsi ljudje, ki niso imeli možnosti slišati o Kristusu in veri, toda so iskali Boga in živeli po svoji vesti, tudi najdejo odrešenje.

Smo pa bili v tednu molitve za zedinjenje kristjanov. Tema je letos vzeta od preroka Miheja: »Kaj Bog hoče od nas?« Močan Mihejev glas k miru in pravičnosti odseva Božji odnos s človeštvom. Kaj smo poklicani storiti? Kot naš Gospod zapoveduje, mi moramo moliti in delati za pravičnost, da bomo živeli v složnem miru v krščanski skupnosti. Molili smo vsak dan za odprtost Božjemu Duhu, ki nas kliče da priznavamo enega Gospoda, eno vero, en krst da bomo eno kakor je Gospod Jezus eno z njegovim nebeškim Očetom.

V tem predpustnem času se bo marsikaj dogajalo v slovenski skupnosti tu v Clevelandu. Kot sem omenil, je imela slovenska sobotna šola Marije Vnebovzete svoje letno kosilo v dvorani. Kosilo je tudi letos lepo uspelo. V tem zimskem času nas pa še čaka Pristavska noč, katero priredi odbor Slovenske pristave vsako leto v mesecu januarju. Župnija Marije Vnebovzete bo tudi letos priredila pustno zabavo v soboto, 9. februarja z maškeradnim plesom.

Ustanova Slovenski kulturni vrt nas bo vabila na pustno večerjo z krvavicami prav na pustni torek. Večerja bo servirana v dvorani Marije Vnebovzete 12. februarja. In kar nekaj posebnega, nekaj novega v tem predpustnem času v Clevelandu, prvič se bo pojavil pristni kurent na ulicah Clevelanda. Nekatera slovenska društva so stopila skupaj in organizirala Kurentovanje v Clevelandu. To prvo Kurentovanje v našem mestu pade prav na 140. letnico prve Kurentove povorke v Kurentovem mestu, Ptuj. Ta povorka bo potekala v naselbini, ki je bila pred leti, preden smo se Slovenci preselili v predmestja, vse slovenska. Se pravi v okolici največjega slovenskega narodnega doma izven Slovenije, Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji in okolici župnije Svetega Vida. Ta slovenska naselbina pred leti je res zvenela čisto slovensko. Lahko si šel po okoliških ulicah in si vsakega mimoidočega pozdravil v slovenskem jeziku. Še celo trgovine v tej okolici so lastili slovenski rojaki. Žal dandanes je le še nekaj starejših živečih v tej okolici, ki ji stebrita župnija Svetega Vida in Slovenski narodni dom.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...