Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mladci in mladenke na taborjenju (foto: Svobodna Slovenija)
Mladci in mladenke na taborjenju

Mladci in mladenke na taborjenju

| 23.01.2013, 08:15 Matjaž Merljak

Ena pomembnih skupin slovenske skupnosti v Argentini so »Mladci in mladenke«. Sestavljajo jo šolarji zadnjih razredov in dijaki prvih letnikov. V vsaki krajevni skupnosti imajo svoja delovanja. Imajo pa tudi skupna srečanja in - taborjenje.

Ko se leto bliža koncu, se mladci in mladenke še posebno veselijo, ker pride čas skupnega taborjenja, ki je to pot potekalo v Merlo, v provinci San Luis.

V sredo, 26. decembra, ob 20. uri se je 60 mladcev in mladenk zbralo v Našem domu v San Justu. Vodstvo taborjenja je letos sprejela Alenka Čop Malovrh s pomočniki. Letos so pa bili deležni še posebne milosti, saj jih je spremljal tudi pater Miran Žvanut. Z njim so pred podobo Matere Božje skupaj zmolili in prosili za srečno pot in lep potek taborjenja.

Odpeljali so se z avtobusom in s kombijem, kjer so potovali osmošolci. Čeprav je bila vožnja dolga (do Merla je 830 km), je med klepetom, igranjem, petjem in spanjem kar hitro minila.

Naslednji dan so ob 10. uri dosegli cilj in se razporedili. Po kosilu so se pa razdelili v štiri skupine namenjene delu in zabavi.

Mladci in mladenke v San Luisu
Mladci in mladenke v San Luisu © Svobodna Slovenija

Popoldan so šli na kratko ekskurzijo v neke vrste muzej plemena Comechingones, kjer so jim razložili in predstavili, kako je živela ta indijanska skupnost.

Pred večerjo so se zabavali z radijsko oddajo, ki so jo pripravili animatorji. Skupina iz Slomškovega doma je sprejela osmošolce s posebno pesmijo.

Po večerji je skupina iz San Justa pripravila večer talentov, kjer so nastopali nekateri mladi, in tudi p. Miran.

Naslednji dan so se zgodaj zbudili in se po zajtrku odpravili na celodnevni izlet v kraj Papagayos. Po dolgi hoji med bodičevjem so dospeli do krasnega slapa, kjer so uživali toploto dneva in vode, ki jih je osvežila. Popoldne so se utrujeni in veseli napotili nazaj. Med potjo so se ustavili v tovarni tipičnih poslastic »alfajorjev«, kjer so jim lastniki razložili, kako jih izdelujejo.

Med večerjo z okusnimi picami je bil zelo zabaven poslovilni večer dijakov 2. letnika, ki ga je pripravila skupina s Pristave. Razdeljeni v dve skupini so peli, plesali in se zabavali, pod vodstvom mladcev in mladenk 2. letnika, ki so morali dokazati, da so zmožni postati animatorji. Posebno težko vlogo so pa imeli sodniki, ki so morali izbrati najboljšo skupino.

Po večerji so imeli kres, ki so ga skupno pripravile skupine iz San Martina, Karapačaja in Lanusa. Najprej jim je p. Miran razložil pomen praznika nedolžnih otrok. V tišini so gledali ogenj, nato so se pa igrali in peli pozno v noč.

V soboto so se po skupinah odpravili v bližnji kraj, kjer so plezali po steni in se spuščali po žici, med tem ko so drugi uživali v bazenu, pripravljali stenčas in pomagali v kuhinji.

Taborjenje Mladcev in mladenk
Taborjenje Mladcev in mladenk © Svobodna Slovenija

Po okusnem kosilu so pospravili prtljago, saj je bil to zadnji dan taborjenja. Popoldan so imeli mašo sredi narave. Nato je vsak lahko povedal, kaj je bilo pozitivnega in negativnega na taborjenju.

Nato so se poslovili, se odpravili proti mestu, kjer so se sprehajali in nakupili spominčke. Ob 22. uri so se odpeljali domov. V nedeljo zjutraj so srečno prispeli v Naš dom, kjer so jih starši in domači veselo sprejeli.

Ta način delovanja, kjer vse javno občevanje poteka v slovenskem jeziku, je važen način ohranjanja zavesti, jezika in vrednot. Z ustanovo Mladcev in mladenk se tudi zagotovi tekoče nadaljevanje udeležbe v skupnosti med osnovno šolo in srednješolskim tečajem, saj lepo povezuje mlade vseh Domov. Člani te skupine pa so že tretji in celo četrti rod Slovencev v Argentini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.