Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Božič in novo leto v Londonu

| 17.01.2013, 10:28 Matjaž Merljak

V »Našem domu« v Londonu so bili v letu 2012 številni obiski različnih skupin in posameznikov, zlasti v času olimpijskih iger. Po slovenskih skupnostih v Angliji in Walesu je sestra smrt v letu 2012 zopet obiskovala naše rojake, skoraj toliko kot v letu 2011.

Na 2. adventno nedeljo, 9. decembra 2012, je bila slovenska maša v kapeli »Našega doma«. Vodil jo je dr. Zvone Štrubelj, rektor slovenske katoliške misije v Bruslju, ki je mesec dni študiral v Oxfordu. Tokrat je k maši prišlo lepo število rojakov iz Londona in okolice, ker po navadi pred božičem radi pridejo, da voščijo praznike župniku in si tudi med seboj izrekajo blagoslovljene praznike Jezusovega rojstva, obenem pa poravnajo naročnino na Našo luč za naslednje naročniško leto.

Zvone Štrubelj je na 2. adv. nedeljo vodil sv. mašo v kapeli našega Doma v Londonu
Zvone Štrubelj je na 2. adv. nedeljo vodil sv. mašo v kapeli našega Doma v Londonu © Arhiv slovenske misije v Londonu

V kapeli »Našega doma« so v miru in v bolj družinskem krogu obhajali sveti večer s slovesnim kajenjem in kropljenjem vseh prostorov in s slovesno mašo na sveti večer in sam božič. »Naš dom« je, kot vsako leto, tudi tokrat, prejel blagoslov s kajenjem še na predvečer novega leta. Ta blagoslov, sledi večernicam v kapeli, ko se blagoslovi in pokadi najprej samo kapelo in nato še vse prostore Doma.

Letos je blagoslov vodil in podelil msgr. Janez Pucelj, škofijski delegat iz Muenchna in Bruslja, predvsem pa koordinator za pastoralo Slovencev po svetu ter soskrbnik »Našega doma« v Londonu, ki je na god sv. Štefana prispel na delovni obisk misije. Sklenil ga je v sredo, 2. januarja 2013. Njegovega dragocenega in nadvse pomembnega obiska smo vsi v Domu vedno veseli.

Slovo od Alojza Rebernika 

V hiši za starejše občane, v zavetišču Doma Nazaret, katoliških nazareških sester v Londonu (v vzhodnem Finchley-u), je že 19. oktobra 2012 je v večnost odhAlojz Rebernik. Zaradi iskanja njegovih bližnjih sorodnikov po Sloveniji in drugod po svetu se je datum njegovega pogreba zavlekel skoraj za dva meseca. Od njega smo se poslovili s sv. mašo 17. decembra 2012 v kapeli omenjenega zavetišča. Pri maši je bil navzoč samo eden od njegovih sorodnikov, nečak Jožef Rebernik, ki je prišel na pogreb iz Bad Uracha v Nemčiji.

Pokojni Alojz Rebernik
Pokojni Alojz Rebernik © Arhiv slovenske misije v Londonu

Alojz Rebernik je bil rojen 16. junija 1922 v naselju Šomat v župniji Marije Snežne na Zgornji Velki v Slovenskih goricah. Med vojno je bil vpoklican v nemško vojsko, katero je služil od leta 1943 do 6. aprila 1945. Po angleškem vojnem ujetništvu v Belgiji se je oktobra 1945 vrnil domov. Leta 1946 je pri Svečini nad Šentiljem prebegnil na avstrijsko stran. Nekaj časa je živel pri svojem stricu v Weinburgu pri Prozeeju. Od tu pa je odšel v Zgornjo Avstrijo, kjer se je javil pri izseljenski komisiji.

Zaprosil je za odhod v Anglijo, kamor je prispel leta 1948 s transportom iz Belgije. Najprej je bil nameščen v begunskem taborišču v Havantu v bližini Harwicha. Od tod je bil premeščen v begunjski hostel, kjer je konec leta 1948 dobil službo redarja in hišnika. Naslednje leto je odšel na kmetijo v bližino Readinga (zahodno od Londona), kjer je pomagal pri vzreji živine in molzenju krav.

Zaradi slabega zdravja je moral opustiti delo in se zdraviti v bolnišnici vse do leta 1981. Šest let pred upokojitvijo je bil zaposlen v bolnišnici v St. Albans kot kuhinjski strežnik. Alojz je nato užival svoj zasluženi pokoj na Golders Greenu in zadnja leta v domu katoliških sester (Nazareth House) v Vzhodnem Finchleyu, ki je ena od četrti Londona. Še pri 80-tih letih je bil postaven in urejen, kot kak »pravi Anglež«, in se je rad udeleževal slovenskih rednih srečanj, včasih pa je kar med tednom popestril v »Našem domu« kakšno popoldansko urico, če drugače ne ob kavi ali ob pristni domači jedači in pijači, ki se v »Našem domu« vedno najde.

Slovo od pok. A. Rebernika v kapeli Doma Nazareth House
Slovo od pok. A. Rebernika v kapeli Doma Nazareth House © Arhiv slovenske misije v Londonu

„Alojza bomo ohranili v lepem spominu, kot vernega in ponosnega katoličana ter Slovenca tukaj v Angliji. Dobri Bog naj mu da večni mir in pokoj in ga pridruži množici svojih izvoljenih v nebesih, saj mu je Alojz s svojim življenjem zvesto in vdano služil.“

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.