Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Božič v Torontu in v Kanadi

| 09.01.2013, 11:30 Matjaž Merljak

K rojakom v Kanado je za božično pripravo tudi letos prišel duhovnik iz Slovenije. Dva tedna je bil med rojaki na zahodu Kanade, nato pa še v Torontu: pri Mariji Pomagaj in pri Brezmadežni. Več o božičnem praznovanju je povedal kaplan pri Brezmadežni, Toni Burja.

Poudaril je, da je bilo dosti svetih spovedi, gost iz Slovenije (lazarist in novomašnik Borut Pohar, urednik revije Prijatelj ...) je imel vsako jutro sveto mašo s pridigo.

Na sveti večer je bila maša ob 19.30 v obeh župnijah. Pri Brezmadežni je lepo pripravljena, sodelovali tudi mladi. Pel je zbor Naša pesem. Pri maši ob 22ih je pel župnijski zbor, na polnoč je imela mašo albanska skupnost, ki že eno leto gostuje pri Brezmadežni.

Na božič so bile maše kot ob nedeljah, na praznik Svete družine so prosili za družine.

Na drugi sveti večer je bila večerna sveta maša, nato je bilo praznovanje v dvorani. Začetek novega leta je dočakalo 200 gostov. 1. januarja je bil zapovedan praznik.

Jaslice pri Brezmadežni v Torontu za božič 2012
Jaslice pri Brezmadežni v Torontu za božič 2012 © Ciril Soršak

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.