Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Duhovna priprava mladih v BsAs na božič

| 06.01.2013, 07:40 Matjaž Merljak

V nedeljo, 23. decembra 2012, so mladi iz vseh okrajev Velikega Buenos Airesa imeli duhovno obnovo pred božičem. Dušno pastirstvo in Zvezna mladinska organizacija sta pripravila srečanje s patrom jezuitom Miranom Žvanutom, ki je ravno na obisku v Buenos Airesu.

Čez 80 mladih vseh starosti se je zbralo v Slovenski hiši in posedlo po dvorani škofa Rožmana. Pater Miran, ki je zelo pripraven za taka srečanja, je ustvaril mirno vzdušje s klasično glasbo in lepimi mislimi. Vse srečanje je temeljilo na tem, da moramo biti hvaležni Bogu za vsako stvar, ki nam jo da, pa če tudi ni najbolj prijetna. Hvaležnost pa moramo tudi izkazati drugim, saj je to znamenje ljubezni do bližnjega. To pomembno sporočilo nam je podal s pomočjo filmov, v katerih so bili prikazani primeri ljudi, ki so premostili hude težave z ljubeznijo in strastjo.

Po odmoru in zajtrku v pripravi SDO-SFZ, smo se zbrali po skupinah. Razmišljali smo o stvareh, za katere smo lahko hvaležni v tem letu: da imamo dobre družine in prijatelje, da lahko študiramo, da smo vzgojeni v slovenski kulturi, da ne živimo v vojni, da smo zdravi, in podobno. Za sklep smo vsi prebrali naše zahvale in tako zaključili prvi del srečanja.

Sledil je čas za spoved. Kdor je želel je imel na razpolago kar tri duhovnike in sicer patra Mirana, g. Francija Cukjatija ter g. Danijela Vrečarja. Ob 12.30 uri so se pa zbrali v cerkvi Marije Pomagaj, kjer smo darovali sveto mašo v zahvalo za vse tiste stvari, o katerih so med srečanjem razmišljali.

Tako so zaključili lepo srečanje in s prenovljeno dušo dočakali božič.

Mladina v cerkvi v Slovenski hiši v Buenos Airesu
Mladina v cerkvi v Slovenski hiši v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.