Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu (foto: Jože Kamin)
Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu

Božič v Franciji

| 03.01.2013, 10:14 Matjaž Merljak

Za božič so imeli v Merlebachu v Franciji pravo spomladansko vreme. Na prvi sveti večer so imeli večno mašo, ne polnočnice. Po maše namreč družine zberejo skupaj in nadaljujejo praznovanje. Pogovarjali smo se z župnikom in delegatom Jožetom Kaminom.

Kapela je bila na sveti večer premajhna za obiskovalce, petje pri maši je bilo trojezično, po maši pa so nadaljevali z druženjem ob kuhanem vinu.

Kot je še povedal Jože Kamin, delegat za Francijo, je bil v Parizu obisk šibek, večerno mašo je imel Alek Zwitter, v Nici so imeli mašo skupaj s Hrvati, na severu so se pridružili francoskim mašam.

Na božič so se pripravljali ves adventni čas. Na 1. adventno nedeljo so imeli celodnevno srečanje v Parizu, nato še v Merlebachu. V adventu je bilo tudi nekaj osebnih spovedi, a kot pravi Jože Kamin, je teh vedno manj.

Jaslice so v Merlebachu so povezane z mozaiki. Zanimive in posebne pa so letos jaslice v mlinu, kjer je sedež slovenske delegature za Francijo. Postavljene so na veliki mizi, ki je pogrnjena s prtom, na njej je 'štalica', figure pa so lesene. Vsak predmet ima svojo zanimivo zgodbo.

Jaslice v mlinu
Jaslice v mlinu © Jože Kamin

V času po božiču sta Jože Kamin in predsednica društva prijateljev Slovenske katoliške misije Jožica Curk obiskovala starejše, ki ne morejo več v skupnost.

Štalica in figurice v jaslicah v mlinu
Štalica in figurice v jaslicah v mlinu © Jože Kamin

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.