Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Papež o Božji vsemogočnosti

Svet | 30.01.2013, 11:46 Tone Gorjup

Papež nadaljuje kateheze ob letu vere. Pretekli teden je začel razlago izpovedi vere. Danes se je tako ustavil ob izrazu: Oče, vsemogočni.

Kljub krizi očetovstva v mnogih sodobnih družbah, nam Sveto pismo po papeževih besedah jasno kaže, kaj pomeni Boga klicati za Očeta. „Bog je neskončno velikodušen, zvest in nam odpušča; tako ljubi svet, da nam je dal svojega lastnega Sina za naše odrešenje“, je poudaril sveti oče. Nevidnega Boga nam Jezus razkriva kot usmiljenega Očeta, ki nikoli ne zapusti svojih otrok in katerega ljubeča skrb do nas vključuje tudi križ. V Kristusu nas je Bog naredil za svoje posinovljence. Križ pa nam razodeva, kako vsemogočen je Bog, naš Oče. Njegova vsemogočnost presega naše omejene človeške koncepte moči. Njegova moč je v potrpežljivi ljubezni, ki jo izraža s poslednjo zmago dobrega nad zlim; življenjem nad smrtjo in svobodo nad vezjo greha.

„Ko zremo Kristusov križ, se obrnimo na vsemogočnega Boga Očeta in prosimo milosti, da bi se znali z vsem zaupanjem prepustiti njegovi usmiljeni ljubezni in odrešujoči moči“, je zbrane povabil papež.

Ob sklepu je poseben pozdrav namenil škofom prijateljem Gibanja fokolarov, ki se te dni mudijo na svojem letnem srečanju v Rimu. Skupaj z njimi je pozdravil tudi vse, ki se udeležujejo različnih srečanj po vsem svetu. „Zagotavljam vam svojo molitev v želji, da bi vas lahko karizma edinosti, ki vam je tako ljuba, lahko podpirala in vodila pri vašem apostolskem poslanstvu“, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.