Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Baragov naslednik v Marquettu imenovan za nadškofa v Portlandu

Slovenija | 29.01.2013, 17:18 Tone Gorjup

Papež Benedikt XVI. je enajstega Baragovega naslednika na škofijskem sedežu v Marquettu, škofa Alexandra K. Sampla, imenoval za nadškofa metropolita v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon. Škof Sample je dober poznavalec škofa Friderika Baraga in vicepostulator v postopku za njegovo beatifikacijo.

Novi nadškof Portlanda, 52- letni Alexander Sample, je večino svojega življenja tesno povezan s škofom Friderikom Barago. Ko se je odločal za poklic, je pred kipom Baraga v molitvi prosil, da bi znal prav izbrati. Odločil se je za duhovništvo in bil leta 1990 v Marquettu posvečen v duhovnika. Nekaj časa je bil vikar stolne župnije in s tem varuh Baragovega groba. Od leta 1995 vodil komisijo za pripravo Baragovih dni. V tej vlogi se srečuje s slovenskimi rojaki v Združenih državah Amerike in Kanadi, ki se vsako leto zbirajo v krajih, kjer je deloval Baraga. Ob tej priložnosti gosti tudi slovenske škofe, ki se udeležujejo tega srečanja. Že kmalu po duhovniškem posvečenju so ga predlagali v skupino, ki raziskuje čudeže na Baragovo priprošnjo. Imenovan je bil tudi za vicepostulatorja postopka za njegovo beatifikacijo.

Pred leti so v Družini zapisali, kako je sprejel službo ordinarija v Marquettu kot 11. naslednik Friderika Baraga. Novembra 2005 je dobil telefonsko sporočilo, da ga kličejo še k pomembnejši službi, to je v službo škofa in Baragovega naslednika. Najprej je šel na grob Friderika Barage, tam dolgo molil in se mu priporočil. Potem ko je postal škof, pa si je zadal nalogo, da bo Barago povzdignil, da bo dosegel čast oltarja, četudi bo potrebno pogosto romati v Rim, da bi zadeve pri komisiji, ki odloča, ne zastale. Škof Sample je že večkrat poudaril, da bi bil Baraga lahko zavetnik vseh, ki delajo na področju evangelizacije. Upajmo, da bo tudi v novi službi pripomogel k temu, da bo Baragov postopek kmalu končan

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.