Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
29.01.2013, 17:18 Tone Gorjup

Baragov naslednik v Marquettu imenovan za nadškofa v Portlandu

Papež Benedikt XVI. je enajstega Baragovega naslednika na škofijskem sedežu v Marquettu, škofa Alexandra K. Sampla, imenoval za nadškofa metropolita v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon. Škof Sample je dober poznavalec škofa Friderika Baraga in vicepostulator v postopku za njegovo beatifikacijo.

Novi nadškof Portlanda, 52- letni Alexander Sample, je večino svojega življenja tesno povezan s škofom Friderikom Barago. Ko se je odločal za poklic, je pred kipom Baraga v molitvi prosil, da bi znal prav izbrati. Odločil se je za duhovništvo in bil leta 1990 v Marquettu posvečen v duhovnika. Nekaj časa je bil vikar stolne župnije in s tem varuh Baragovega groba. Od leta 1995 vodil komisijo za pripravo Baragovih dni. V tej vlogi se srečuje s slovenskimi rojaki v Združenih državah Amerike in Kanadi, ki se vsako leto zbirajo v krajih, kjer je deloval Baraga. Ob tej priložnosti gosti tudi slovenske škofe, ki se udeležujejo tega srečanja. Že kmalu po duhovniškem posvečenju so ga predlagali v skupino, ki raziskuje čudeže na Baragovo priprošnjo. Imenovan je bil tudi za vicepostulatorja postopka za njegovo beatifikacijo.

Pred leti so v Družini zapisali, kako je sprejel službo ordinarija v Marquettu kot 11. naslednik Friderika Baraga. Novembra 2005 je dobil telefonsko sporočilo, da ga kličejo še k pomembnejši službi, to je v službo škofa in Baragovega naslednika. Najprej je šel na grob Friderika Barage, tam dolgo molil in se mu priporočil. Potem ko je postal škof, pa si je zadal nalogo, da bo Barago povzdignil, da bo dosegel čast oltarja, četudi bo potrebno pogosto romati v Rim, da bi zadeve pri komisiji, ki odloča, ne zastale. Škof Sample je že večkrat poudaril, da bi bil Baraga lahko zavetnik vseh, ki delajo na področju evangelizacije. Upajmo, da bo tudi v novi službi pripomogel k temu, da bo Baragov postopek kmalu končan

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Priolov delišes (photo: Janez Ocepek) Priolov delišes (photo: Janez Ocepek)

Pomladiti visokodebelne sadovnjake

Na večini kmetij v Sloveniji najdemo v sklopu ohišnice ali vrta posajenih vsaj nekaj sadnih dreves. Večinoma gre za t.i. travniške sadovnjake. Stoletja so ti sadovnjaki predstavljali ...

Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (photo: Vesna Sever Borovnik) Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (photo: Vesna Sever Borovnik)

Mi smo sveti trije kralji

Trikraljevski koledniki so se 5. januarja podali na pot; hodili so od hiše do hiše in pred vsako zapeli koledniško pesem. Zagotovo so jih povsod lepo sprejeli in bili veseli ...

Benedikt XVI. avdienca bere (photo: CTV)

Papež o Božji vsemogočnosti

Papež nadaljuje kateheze ob letu vere. Pretekli teden je začel razlago izpovedi vere. Danes se je tako ustavil ob izrazu: Oče, vsemogočni.