Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
14.01.2013, 16:17 Tone Gorjup

Pred 100 leti se je rodil laični misijonar Janez Janež

Mineva stoletje od rojstva zdravnika in misijonarja dr. Janeza Janeža. V njegovi rojstni župniji Sv. Helena Dolsko ob jubileju skupaj z občino Dol pri Ljubljani pripravljajo slovesnost, ki bo v soboto, 19. januarja. Začeli jo bodo s sveto mašo ob 10. uri v župnijski cerkvi, ob 15. uri pa bo v Kulturnem domu Dolsko akademija, na kateri bodo predstavili misijonarjevo življenje. Na Radiu Ognjišče smo 14. januarja 1013 rojenemu Janezu Janežu posvetili večji del četrtkove oddaje „Od slike do besede“ in včerajšnje „Graditelje“.

Janez Janež je zemeljsko pot začel 14. januarja 1913 v Dolskem. Študiral je v Gradcu in med vojno delal kot specialist v Ljubljani. Maja 1945 se je rešil s transporta, v katerem so bili vrnjeni domobranci. V zahvalo za rešitev pred smrtjo se je odločil, da gre v misijone; res pa je, da je o tem razmišljal že v otroških letih. Začel je na Kitajskem, od koder je bil leta 1952 izgnan na Tajvan. Tam je nadaljeval s svojim delom in v izredno težkih razmerah v nekaj desetletjih razvil sodobno bolnišnico in ustanovil zdravstveno šolo. Raziskovala njegovega življenja Anica Dobrovc je o njegovem odnosu do bolnikov dejala, da je bil do njih izredno topel. Ko pa je imel opravka s svojimi sodelavci, zdravniki, s kirurško ekipo, je bil izjemno zahteven in oster. Njegovo pravilo je bilo: „Tukaj vlada zakon življenja!“ To je edino pravilo, ki velja v operacijski sobi in zakaj bi bil bolnik minuto ali dve dlje na operacijski mizi kot je to potrebno. Sodelavci so ga cenili in spoštovali, čeprav so se ga bali. Janež pa je o svojem delu povedal: „Vesel sem in srečen, ker delam za uboge, revne in potrebne. Kitajce imam zelo rad in srečnega se počutim med njimi. Prepričan sem, da nisem mogel boljšega napraviti, kot iti v misijone delat. Ni na svetu denarja in časti, da bi zapustil svoje bolnike, ki so moj raj, saj sem v njem popolnoma srečen.“ Umrl je 11. oktobra 1990; mnogi so ga imeli za svetniškega človeka.

Slovesno praznovanje ob 100. obletnici rojstva priznanega zdravnika med Kitajci, ki bo 19. januarja v njegovem domačem kraju, pripravljajo Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža, Župnija Sv. Helena Dolsko in Občina Dol pri Ljubljani. Ob 10. uri bo v cerkvi Sv. Helene maša, ob 15. uri pa bo v Kulturnem domu Dolsko akademija, na kateri bodo misijonarjevo življenje in delo predstavili: salezijanec Tone Ciglar, zdravnik dr. Pavel Poredoš, zdravnik s Tajvana dr. Zen-Yong Chen, vodja Tajskega gospodarskega in kulturnega urada na Dunaju Lien-Gene Chen ter pranečak Janeza Janeža zdravnik dr. Andrej Janež.

Več o dr. Janezu Janežu ... 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Priolov delišes (photo: Janez Ocepek) Priolov delišes (photo: Janez Ocepek)

Pomladiti visokodebelne sadovnjake

Na večini kmetij v Sloveniji najdemo v sklopu ohišnice ali vrta posajenih vsaj nekaj sadnih dreves. Večinoma gre za t.i. travniške sadovnjake. Stoletja so ti sadovnjaki predstavljali ...

Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (photo: Vesna Sever Borovnik) Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (photo: Vesna Sever Borovnik)

Mi smo sveti trije kralji

Trikraljevski koledniki so se 5. januarja podali na pot; hodili so od hiše do hiše in pred vsako zapeli koledniško pesem. Zagotovo so jih povsod lepo sprejeli in bili veseli ...

Benedikt XVI. avdienca bere (photo: CTV)

Papež o Božji vsemogočnosti

Papež nadaljuje kateheze ob letu vere. Pretekli teden je začel razlago izpovedi vere. Danes se je tako ustavil ob izrazu: Oče, vsemogočni.