Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Franc Šivic (foto: ARO)
Franc Šivic

Franc Šivic: Slovenci smo priviligiran narod

| 29.12.2012, 19:30

Zadnji gost oddaje Naš gost v letu 2012 je bil gozdar in čebelar Franc Šivic. Iskriv sogovornik nam je odstiral svoje doživljanje narave, gozdarstva, ki je njegova poklicna pot in čebelarstva, ki mu je z vsem žarom zapisan že od najstniških let, ter apiterapije, ki jo prakticira že kar nekaj zadnjih let in ki po njegovem mnenju človeštvu ponuja izhod za marsikatero zdravstveno težavo.

Narava je del stvarstva. Za mene je to nekaj najlepšega, zatrjuje Franc Šivic in dodaja, da je ob popotovanjih po svetu videl veliko zelo lepih predelov, vendar vsakič, ko se je vrnil domov, je vedno znova kleno slovensko ugotavljal, da tako lepe narave, kot jo imamo doma ni nikjer.

»Zame je lepota stvarstva nekaj edinstvenega. Mislim, da smo Slovenci priviligiran narod, da živimo na tako lepem koščku sveta. Zato smatram, da je naša sveta dolžnost, da to kar nam je bilo podarjeno, kar so nam predniki ohranili, da to ohranjamo za naše potomce... Kot gozdar pa čutim, da vlada v tem stvarstvu nek red. Da to ni kar tako stihijsko. Red, ki uravnava vse to življenje vseh teh bitij, ki so v gozdu. Od bakterij ki so v zemlji, do mogočnih dreves. Mi kristjani se zavedamo, da je ta red položil v naravo Stvarnik. In da je v njem še vedno prisoten in ga s svojo prisotnostjo poživlja!«

Naravo je Franc Šivic že od malih nog, ko je neizmerno užival v vlogi pastirja na kmetiji svoje babice, doživljal z velikim začudenjem in spoštovanjem. Lepoto in skladnost, ki jo je pri tem odkril, si je vedno želel pokazati tudi drugim. V najstniških letih je to poskušal s slikanico, ki je imela 100 strani, kasneje, ko mu je uspelo priti do fotoaparata, pa se je začel potapljati v skrivnosti fotografije.

Franc Šivic s čebeljo brado
Franc Šivic s čebeljo brado © osebni arhiv

Ta je še danes njegova velika ljubezen, bližnje fotografije življenja čebel in druge narave pa so našle pot v številne čebelarske revije po vsem svetu.

Prisluhnite celotnemu pogovoru v našem audio arhivu!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.