Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sirska zastava (foto: Wikipedia)
Sirska zastava

Kakšen je bil božič v Siriji?

Svet | 28.12.2012, 15:54

Kristjani v Siriji so božične praznike preživeli v strahu pred spopadi in pomanjkanju osnovnih dobrin. Pomagati jim skušajo tudi duhovniki in redovniki.

V tem trenutku je težko govoriti o božičnem veselju, je za Radio Vatikan ocenil frančiškanski pater Ibrahim Sabah. Številni ljudje so namreč lačni, razmere so težke tudi zaradi eksplozij bomb. Kot je dodal, s sobrati skušajo pomagati številnim družinam, ki ne želijo zapustiti države.

Pater Sabah je še poročal, da so zaradi negotovih razmer kristjani v Siriji slovesnosti na sveti večer obhajali že podnevi, da so se pred mrakom lahko vrnili na svoje domove.

Voditelj sirske Karitas, kaldejski škof v Alepu Antoine Audo, je medtem v pogovoru za Radio Vatikan povabil k miru in veselju. Kristjani ju po njegovem vedno znova najdemo, kadar se napotimo k detetu Jezusu, trpimo z ubogimi in jim skušamo služiti. Škof Audo je poudaril, da nas Kristus varuje strahov in senc.

Pogum prebivalcem Sirije vlivajo tudi številni ostali predstavniki Cerkve, med njimi redovnice - sestre Matere Terezije.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.