Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Mehika: v primežu nasilja in pobude za odpuščanje

Svet | 17.12.2012, 08:34

Mexico City je zaznamovan s prekupčevanjem z mamili. S tem je povezano tudi nasilje in strah ljudi, na kar so se z različnimi pobudami odzvali Mladi za zedinjen svet.

Mehika se je znašla v primežu nasilja zaradi prekupčevanja z mamili. Po številnih mestih se je razširil strah, sovraštvo in pomanjkanje zaupanja. Prekupčevalci družinam grozijo, zaradi česar so se morale skriti ali se preseliti v druga mesta. Med nasilnimi skupinami, ki hočejo nadzorovati predele mesta, vlada vojskovanje. Po barih, klubih in drugih javnih krajih umre veliko nedolžnih mladih.

Willie je povedal, da je bil eden ubitih tudi njegov bratranec Mauricio. Njega in še nekaj mladih je ubila nasilna skupina, ki je streljala v množico. To ga je zelo pretreslo in razjezilo. Dva dni zatem so našli trupla 10 mladih, ki naj bi bili krivci za streljanje. Vendar pa je Willie začutil, da maščevanje in sovraštvo ne moreta poravnavati zadev. Lahko je izbiral med sovraštvom ali tem, da preseka krog nasilja z odpuščanjem. „Čeprav bratranca ne bom nikoli več videl, lahko še naprej gradim bratstvo z vsemi okrog sebe“, je povedal. Pri tem so ga podpirali Mladi za zedinjen svet, s katerimi se je trudil širiti kulturo nenasilja. „Prepričani smo, da lahko skupaj ustavimo sovraštvo in v našo deželo znova privedemo v ozračje miru, sloge in gostoljubja, ki je od nekdaj značilno za Mehičane“, je povedal Willie. Najprej so organizirali družabno srečanje, na katerem so poskušali graditi pristne odnose z vsemi. Zbrana sredstva pa so namenili mlademu fantu, ki je po nesreči ohromel. Šli so tudi na nogometni stadion in razdeljevali nalepke in plakate s sporočilom Mir prihaja iz ljubezni. Ne glede na vse pobude pa verjamejo, da ozračje bratstva najbolj ustvarjajo majhna dejanja miru.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...