Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

V adventnem času številne pobude za življenje

Svet | 09.12.2012, 16:21

Adventni čas, ko se pripravljamo na praznik Kristusovega rojstva, nas med drugim spodbuja k razmišljanju o pomenu rojstva vsakega otroka. V svetu, predvsem v Evropi, je v zadnjih dneh v javnost prišlo več pobud za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti ter varovanja družine.

Španski škofje vernike vabijo, da pred praznikom svete družine, ki ga bomo obhajali 30. decembra, premišljujemo o življenjski pomembnosti družine. V sporočilu so poudarili, da družina najbolje posreduje krščansko vero prihodnjim generacijam.

Nadškof iz Mexico Cityja kardinal Norberto Rivera Carerra pa je pretekli teden krstil 21 otrok starih, od 2 do 6 let, ki so bili rešeni pred splavom s pomočjo nacionalne organizacije Za življenje. To je znamenje upanja za mesto, kjer vsako leto zaradi umetnega splava umre več kot 80 tisoč otrok. Mamam v stiski omenjena organizacija nudi poleg informacij tudi ultrazvočne preglede preko katerih lahko vidijo svoje otroke, poučijo jih o fizičnih in duševnih posledicah splava tako za mater kot za očeta. Omogočijo jim tudi štipendije ter jih usmerijo k zdravstvenim ustanovam in centrom za posvojitve.

Duhovniki za življenje medtem vabijo vse verujoče, da bi v adventu posebno pozornost posvetili našim nerojenim bratom in sestram, ki jih ogroža smrt zaradi umetnega splava in njihovim materam, ki so zaradi nosečnosti v stiski. V ta namen od prve adventne nedelje do praznika Jezusovega rojstva vabijo, da se združimo molitvi, ki nas spodbuja h kulturi življenja.

Predsednik odbora za ustavne zadeve v evropskem parlament evropski poslanec Carlo Casini je v javnosti predstavil svojo knjigo z naslovom: Ne bomo jih pozabili - Potovanje med nerojenimi otroki. Knjigo je razdelil vsem poslancem, z njo pa si prizadeva, da bi tudi na zakonodajno pravnem področju nerojenim otrokom omogočili njihovo pravico do življenja.

Marijina podoba iz Čenstohove pa še vedno roma po evropskih državah. Spremlja jo molitev za nerojene otroke. Svojo pot bo sklenila na predvečer božiča v Fatimi.

Svet, Cerkev po svetu
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...