Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Božič v Hamiltonu

| 28.12.2012, 07:10 Matjaž Merljak

Z župnikom slovenske župnije sv. Gregorja Velikega v kanadskem Hamiltonu, Dragom Gačnikom, smo se pogovarjali o duhovni pripravi na božič in o samem božičnem praznovanju.

K pripravi v adventnem času so praznovanje Brezmadežne in Miklavževanje z otroki slovenske šole. Dobro obiskana je tudi božična devetdnevnica, vsako leto več ljudi pride k večernim mašam.

Na dveh 'podružnicah' so imeli na tretjo in četrto adventno nedeljo pripravo na božič - pri društvu Sava se jih je zbralo okoli sto (razlog je tudi program, ki so ga pripravili tamkajšnji otroci), tudi na podružnici London - Triglav je bila udeležba zelo lepa.

Ves adventni čas krasijo cerkev, jaslice začnejo postavljati teden dni prej. Robert Letnik pripravi osnovo, otroci slovenske šole jih dokončajo. Pred božičem imajo tudi duhovno obnovo in priložnost za sveto spoved. V ta čas sodi tudi obisk bolnikov.

Na božični dan je t.i. klasično praznovanje, na god sv. Štefana pa je sveta maša pri St. Catherins.

Središče praznovanja je bilo dar: Jezus nam je dal samega sebe, kakšen dar pa mi dajemo drug drugemu, so se spraševali rojaki v Hamiltonu.

Jaslice v Hamiltonu
Jaslice v Hamiltonu © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.