Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Božič v Stuttgartu

| 27.12.2012, 08:19 Matjaž Merljak

Z župnikom slovenske župnije v nemškem Stuttgartu Alešem Kalamarjem smo se pogovarjali o pripravah na božič in o praznovanju med rojaki v Baden-Wuerttembergu.

Advent je bil pester in duhovno bogat. Pripravo ob petju in molitvi so imeli na vseh desetih podružnicah.

Na sveti večer ob 22h je bila maša v cerkvi svetega Konrada v Stuttgartu z nemško skupnostjo. Zbralo se je sto rojakov, ki so že pred mašo peli slovenske božične pesmi, potem sodelovali pri maši in se po njej zbrali v bližnjem Slovenskem domu.

Na božični dan je bila maša v cerkvi svetega Konrada popoldne.

Aleš Kalamar je dejal, da se za božične in novoletne praznike rojaki se vračajo v domovino. Ostane predvsem prva generacija, ki se rada udeleži božične maše.

Na praznik svetega Štefana imajo v Esslingenu mašo za domovino.

Župnik Kalamar je rojakom ob božiču dejal, da je to praznik veselja in praznovanja, da naj si vzamejo čas za bistveno, za odnos z drugimi.

Kako so božič praznovali lani ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.