Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012 (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012

Lira pri Svetem Vidu obhajala 100-letnico

| 24.12.2012, 00:01 Matjaž Merljak

Cerkveni pevski zbor župnije Svetega Vida, Lira, letos obhaja svojo stoto obletnico. Zbor je bil ustanovljen na pobudo takratnega, drugega župnika msgr. Ponikvarja, ki je prišel v župnijo leta 1907. Po petih letih je predlagal in ustanovljen je bil zbor, ki še danes olepšuje cerkvene obrede.

V priznanje dolgoletnega dela zbora Lira je mesečnih Slovenski-ameriški časi objavil prvotno sliko in sedanjo s kratkim opisom zgodovine tega zbora. Istega leta je bila tudi zgrajena osnovna šola svetega Vida, ki je služila izobrazbi mladih v župniji. Ta stavba še danes služi istim namenom, le da se danes izobražujejo srednješolci odkar je bilo poslopje dano v najem šoli svetega Martina. Msgr. Ponikvar, ki je služil župniji vse do leta 1952, je tudi dal pobudo na ustanovitev Oltarnega društva. Tako sta Lira in Oltarno društvo najstarejši organizaciji v župniji.

V župniji svetega Vida, kakor pri Mariji Vnebovzeti, so na razpolago majhni zavoji z ogljem in zrni kadiva, ki bi ga družine uporabile za blagoslov svojih domov. Zaželeno je, da bi verniki dali prostovoljni prispevek za uboge, ko vzamejo ta paketek za uporabo na sveti večer. Kajenje domov se še kar ohranja v slovenskih domovih v našem okolju.

Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu
Notranjost cerkve svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
Svetoviški cerkveni zbor, ki se zbere vsako leto samo za božične praznike in ga vodi marljivi Janez Sršen, se tudi letos pripravlja na božični koncert oziroma dva koncerta. Prvi od teh bo v cerkvi Marije Vnebovzete v četrtek zvečer, 27. decembra in drugi bo pa v domači cerkvi svetega Vida v nedeljo, 30. decembra po vse frani maši, ki bo darovana ob 11. uri in po njej koncert. Po obeh koncertih bo tudi srečanje v dvorani pri sv. Vidu, kakor pri Mariji Vnebovzeti, kar je lepa prilika si izmenjati božična in novoletna voščila drug drugemu.

Leto se bliža koncu in zato se je oglasil preteklo soboto generalni konzul Jurček Žmauc na radijski postaji med Slovensko uro in podal kratko poročilo o delovanju konzulata v tem letu in zaželel vsem poslušalcem blagoslovljene božične praznike in srečno novo leto. Kot je omenil, je bil višek obisk ministrice Urada RS Slovenije za Slovence v zamejstvu in svetu, Ljudmile Novak. V njenem natrpanem urniku si je ogledala vse mogoče stvari in se srečala z mnogimi rojaki. Naj omenim, da je bila že prvo jutro ob prihodu v naše mesto tudi gostja za intervju, ki sem ga predvajal še isti večer med Slovensko uro na Clevelandski javni radijski postaji. Z njo je bil tudi dr. Zvone Žigon, ki je bil vidno ganjen po treh letih spet tu med rojaki, s katerimi je delal v svojem mandatu konzulata tu v Clevelandu.

Decembrski izvod slovenskega časopisa Slovenki-ameriški časi v tej izdaji nosi poleg rednih novic in dopisov mnogo božičnih voščil, ki jih naročniki naročijo in s tem tudi finančno pomagajo temu dragocenemu listu, ki izhaja enkrat na mesec in nam prinaša vesti in zanimivosti od tu in drugod po svetu.

Naj tu izkoristim priliko in zaželim vsem radijskem osebju in poslušalcem Radia Ognjišče, bodisi po radiu, satelitu, internetu ali na spletni strani, ki sledite Ognjišču blagoslov božjega deteta v tem svetem času, kakor tudi skozi celo novo leto 2013.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.