Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Elizabeta Pleničar (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Elizabeta Pleničar

Elizabeta Pleničar je obhajala 90-letnico

| 21.12.2012, 07:43 Matjaž Merljak

Adventni čas in novo cerkveno leto smo začeli 2. decembra 2012 s slovenskim bogoslužjem 1. adventne nedelje v kapeli »Našega doma«. Sveto mašo je ob somaševanju župnika Cikaneka daroval novi slovenski župnik v Bruslju, dr. Zvone Štrubelj, ki je postal dušni pastir za pastoralo Slovencev v vsem Beneluxu (Belgiji, Nizozemski in Luksemburgu). V Anglijo je prišel na enomesečni študij v Oxford.

Še pred 1. adventno nedeljo je londonski župnik začel razpošiljati Bogoslužna sporočila za advent in božič 2012. Poslana so bila na približno 200 naslovov rojakov, ki žive na Britanskem otoku. Na prvi strani je o duhovnem vidiku adventa pisal mariborski nadškof metropolit, msgr. dr. Marjan Turnšek. Na drugi strani je spored sv. maš in slovenskih srečanj ter adventna meditacija »Za Božič se lahko veselimo«. Sledi razmišljanje o različnih podobah božiča, na zadnji strani pa je napisano vse o božiču pod naslovom »Posveti, Jezus, v naš um in naše srce« razmišljanje avtorja Jožeta Zadravca o slovenskem božiču.

Pri slovenski sv. maši v kapeli »Našega doma« v Londonu smo se na drugo nedeljo v novembru (11. novembra 2012) predvsem spominjali dobrega londonskega rojaka, pokojnega Stanka Bolčine ter vseh drugih rajnih rojakov, bratov in sester, ki so odšli v večnost v tej deželi njihovega izseljenstva. V tej otoški deželi se ob vsakoletni spominski slovesnosti na drugo novembrsko nedeljo spominjajo svojih rajnih Britancev, posebno tistih, ki so padli za svojo domovino predvsem v obeh svetovnih vojnah.

Sedaj 90-letnica Elizabeta Pleničar ima v naročju vnukinjo, ob njej pok. mož Dušan in hčerka Marjanci z možem
Sedaj 90-letnica Elizabeta Pleničar ima v naročju vnukinjo, ob njej pok. mož Dušan in hčerka Marjanci z možem © Arhiv slovenske misije v Londonu

Malo je med našimi londonskimi rojaki tako poznanih in cenjenih zavednih Slovencev in katoličanov, kot je gospa Elizabeta Pleničar, vdova po pok. Dušanu Pleničarju, ki je odšel zelo zaslužen v večnost pred 20-timi leti (4. decembra 1992). Bil je tukaj v Angliji vodilna in najbolj zaslužna osebnost pri osamosvajanju Slovenije. Njegova ljubljena in nadvse zvesta žena Elizabeta je Dušana na tem svetu »nadživela« za celih 20 let do svoje častitljive obletnice 90-tih let. Obletnico je obhajala v krogu svojih domačih in župnijskega občestva v Enfieldu (severni London) 27. novembra 2012. V njeni župnijski cerkvi so njeno obletnico pri nedeljski sv. maši lepo proslavili s posebnim blagoslovom, ki ji je podelil lokalni župnik te fare.

Gospa Elizabeta je bila rojena 27. 11. 1922 v Stari Vrhniki staršema Frančiški in Tomažu Gromu. Oče je bil posestnik, mati pa je imela trgovino. Elizabeta je bila šesti otrok med devetimi. Imela je dva brata in šest sester. Elizabetin brat Tomaž je bil leta 1945 vrnjen s Koroške v roke zločinskih Titovcev in pokončan nekje v Kočevskem rogu. Oče Tomaž je za sinom tako žaloval, da se od takrat za normalno življenje ni več opomogel.

Elizabeto je ob koncu vojne rešil njen zaročenec Dušan, ki jo je odvedel na pot begunstva. Poročila sta se v vojaškem taborišči v Forliu. Poročil ju je g. Ignacij Kunstelj, prav tako doma z Vrhnike, ki je bil tam vojni kurat.

Elizabeta Pleničar (tretja z leve, sedeča) je obhajala letos 27. 11. svojo 90-letnico
Elizabeta Pleničar (tretja z leve, sedeča) je obhajala letos 27. 11. svojo 90-letnico © Arhiv slovenske misije v Londonu

V Anglijo sta zakonca Pleničar prispela leta 1948, si tukaj kupila hišo in si ustanovila topel dom ob rojstvu hčerke Marjance. Oba z Dušanom sta postala dedek in babica vnukinji Rozani. Žal je Dušan odšel v večnost pred natanko 20-leti, ko je bila vnukinja stara komaj 5 let. Dušan je bil poleg mnogih drugih odlikovanj tudi nosilec papeževe medalje »Pro Ecclesia et Pontifice«.

Naši dobri gospe Pleničarjevi, zavedni Slovenki in zvesti katoličanki, slovenska skupnost v Angliji in župnik te skupnosti želi ob častitljivem jubileju vse najboljše, dobrega zdravja in vsega drugega božjega blagoslova ter ji kliče na mnoga leta!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.