Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Advent na Doberdobu

| 22.12.2012, 08:09 Matjaž Merljak

V naši župniji se pripravljamo na birmo, ki jo bomo imeli v aprilu. Tako smo birmanci skupaj z našim katehetom Urbanom obiskali glasbeno prireditev o Materi Tereziji v Sežani in tako ponovno spoznali dobroto Matere Terezije iz Kalkute.

Doberdob znamki
Doberdob znamki © Arhiv župnije Doberdob
Veliko smo se o tem pogovarjali in se spomnili, da imamo na naši cerkvi sliko sv. Martina, na kateri piše: “Sveti Martin uči nas dobrote.” Ta stavek nam je dal pobudo, da smo oblikovali dve novi znamki. V Sloveniji obstajajo tudi osebne znamke, ki jih lahko vsakdo naroči. Naša župnija je že pred leti izdala svojo znamko, na kateri je bila naša cerkev. Letošnji znamki sta dve. Na obeh je upodobljen naš sv. Martin, kot je na pročelju cerkve, s konjem in beračem, ki sprejema del plašča. Prva znamka ima oznako A in služi v Sloveniji za pisma in razglednice, druga pa ima oznako C in je za pisma in razglednice iz Slovenije v tujino.

Kot posebnost pa je naš g. župnik poskrbel še primerno božično kuverto, na kateri je prav tako sv. Martin kot na znamki, samo v celoti in z napisom: “Naraščajoče adventno pričakovanje naj nas vodi v mir Božiča.”

Zavojček s polo znamk in kuvertami je bil na voljo vse adventne nedelje po maši v naši cerkvi. Čisti dobiček je namenjen nam birmancem za skupni romarski izlet, ki ga bomo imeli enkrat po birmi, ko bomo obiskali cerkev sv. Martina na Bledu, pa tudi Brezje in se zahvalili vsem, ki so nas spremljali pri pripravi na birmo.

Doberdob pismo
Doberdob pismo © Arhiv župnije Doberdob

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.