Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Berlinčani v Frankfurtu (foto: Majda Schmidt)
Berlinčani v Frankfurtu

Pozor, črna marela v nemški bančni metropoli

| 19.12.2012, 07:56 Matjaž Merljak

Le kaj pomembnega se lahko skriva v starem dežniku, da ga “čudni tipi” iščejo po celem mestu Frankfurt/Main? Odgovor na to vprašanje so dobili gledalci ob koncu igrice “Pozor, črna marela”, ki jo je “Gledališka skupina slovenskih otrok iz Berlina” pod vodstvom mentorice in režiserke Majde Schmidt pripravila v petem letu svojega delovanja.

S finančno podporo “Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu” smo lahko realizirali gostovanje pri Slovencih v osrčju zvezne države Hessen. V polni dvorani pod cerkvijo “Herz Marien” sta nas skupaj z otroki in njihovimi starši prijazno sprejela gospod župnik Martin Retelj ter učiteljica Natalija Robnik. Nadobudni mladi igralci so navdušili z dobrim znanjem slovenskega jezika, prizori situacijske komike pa so poskrbeli za nasmeh na obrazih pozornih gledalcev. Po predstavi smo posedeli ob okrašenih mizah in uživali v prijetnem vzdušju Miklavževanja, ki so ga pripravili starši frankfurtskih otrok pod vodstvom Maje Daniel.

Gostovanje smo zaključili s sprehodom po mestu ter z obiskom božičnega sejma. Mladi igralci so ponesli domov v Berlin veliko daril ter lepe spomine na uspešen nastop pri rojakih v Frankfurtu.

Gledališka skupina slovenskih otrok iz Berlina v Frankfurtu
Gledališka skupina slovenskih otrok iz Berlina v Frankfurtu © Majda Schmidt

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.