Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Koncert citer in poezije: Romanje v deželo miline

| 18.12.2012, 07:52 Matjaž Merljak

V sivem jesenskem sobotnem popoldnevu, 8. decembra 2012, smo se zbrali na dobrodelni prireditvi v dvorani Slovenskega doma v Chatillonu v Parizu. Na pobudo Mateje Bizjak Petit je iz zasnežene Slovenije prišel citrar Dejan Praprotnik, ki je v teh dneh že imel predviden koncert z Matejo v mestu Tours v notranjosti Francije.

Društvo Slovencev v Parizu je njegov obisk Francije izkoristilo in ga povabilo v slovensko skupnost v Châtillon. Tako smo s citrarjem Dejanom in s pesnico Matejo pripravili dobrodelni koncert za pomoč prizadetim v Sloveniji v jesenskih poplavah. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s Hišo slovenske poezije v Franciji in s podporo skupine MladiPariz.

Pred prireditvijo smo se rojaki na praznik Brezmadežnega spočetja udeležili svete maše v kapelici Svetega Križa v Slovenskem domu, kjer nas je gospod Alek Zwitter nagovoril v slovenskem jeziku. Med drugim je dejal: "Od prvih stoletij dalje so kristjani čutili, da je morala biti Marija nekaj posebnega. Bog ni mogel dopustiti, da bi se Kristus, Odrešenik, rodil katerikoli ženi, ampak je zanj pripravil posebno bivališče. Na vzhodu so jo imenovali Panagia, "vsa sveta". Ko govorimo o Marijini čistosti, čistost ne pomeni le čistosti v odnosu do spolnosti, ampak gre preprosto za celoto življenja, ki je Bogu všeč. V rokah Brezmadežne zato vse stvari postajajo lepe in dobre in polne. Umetnost, ki nastaja po navdihu Brezmadežne ni več »igrica za odrasle otroke« ali »nizanje domislic«, ampak postaja umetnost nekaj velikega, medij ki človeku omogoča srečanje z Bogom. Politika, izročena Brezmadežni, ni več prerivanje za osebne interese, ampak služenje za skupno dobro. Znanost, ki bi upoštevala navdihe Brezmadežne se ne bi več napihovala z vsem, kar zmore, ampak bi delala le tisto, kar ima resnični smisel in je v dobro človeka." Bogoslužje je z nekaj skladbami popestril tudi naš gost, citrar Dejan.

Prireditve se je udeležila zelo pisana druščina. Z nami so bili številni člani Društva, ljubitelji glasbe in lepe besede. Prisotni so bili tudi predstavniki veleposlaništva RS v Parizu, namestnica veleposlanice Darja Golež s soprogom in predstavnik konzularnega oddelka Oliver Đajić, predstavniki skupine Mladi Pariz z voditeljem Urbanom Sila, podiplomski študenti s pariške univerze za politične in evropske kulture, učenci slovenskega jezika v Parizu in drugi.

Dejan je zaigral na strune svojih citer božične pesmi, pesmi sodobnih in klasičnih skladateljev, ob njegovi glasbeni spremljavi pa je pesnica Mateja zelo doživeto recitirala poezijo slovenskih avtorjev, kot so Kosovel, Pavček, Kocbek in Jesih. Glasbenik in pesnica sta zapeljala zelo pozorne poslušalce v deželo miline. In lahko trdim, da so vsi prisotni vsaj to dobro uro, kolikor je trajal koncert, pozabili na vsakdanje obveznosti, hitenje in stres.

Po koncertu je sledilo prijetno druženje ob kozarcu kuhanega vina in prigrizku. Nova poznanstva so se mimogrede spletala in mnogi smo se razšli z obljubo, da se kmalu zopet srečamo na tovrstnih prireditvah.

Več o Društvu Slovencev v Parizu


Informacija MladiPariz

Urban Sila je dejal: MladiPariz je internetna skupina mladih Slovencev v Parizu. Odprta je za vse mlade po srcu, ki živijo, delajo ali študirajo v Parizu, in ki jih zanima izmenjava informacij in druženje s Slovenci. Preko skupine se občasno organizirajo tudi dogodki družabno-kulturne narave. Pišite jim na mail.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.