Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti 2012 (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti 2012

Obisk Miklavža in božičnice v Clevelandu

| 17.12.2012, 08:01 Matjaž Merljak

Upokojeni slovenski škof Edvard Pevec je v petek, 7. decembra 2012, vodil sveto mašo v kapelici semnišča, kjer domuje odkar se je upokojil. Ta tradicionalni večer na petek najbližji Miklavževemu večeru se zbere lepa množica vernikov in napolni kapelo na pripravo božičnih praznikov.

Sveto daritev že lepo vrsto let spremlja mešani pevski zbor Glasbena matica, ki po maši izvede krajši koncert božičnih pesmi. Po koncertu sledi sprejem škofa v tamkajšnji dvorani ob okroglih mizah z slaščicami. Škof Pevec pa v prazničnem smislu nagovori navzoče.

V soboto, 8 . decembra 2012, je obiskal otroke Slovenske šole Marije Vnebovzete sv. Miklavž. Otroci so ga pričakali s krajšo igrico Franca Juvana Kdo bo zmagal? Režiser Janez Nemec je z pomočjo učiteljic lepo pripravil mladino, da so vsi v lepi slovenščini odigrali svoje vloge, od otrok, angelov do parkeljnov. Sveti Miklavž je pa v vsej svoji lepoti pozdravil otroke in jih vzpobudil k dobremu vedenju in spoštovanju slovenske dediščine in da to obdržijo še v naprej. Seveda je pa vse po svoji navadi tudi obdaril. Še župnik Kumše je bil deležen Miklavževe dobrote.

Miklavž je obdaril tudi župnika Kumšeta
Miklavž je obdaril tudi župnika Kumšeta © Tone Ovsenik

V pripravah na božične praznike bo spokorna pobožnost v cerkvi Marije Vnebovzete in okoliških župnij. Vsi duhovniki teh župnij bodo navzoči v ponedeljek za spoved v pripravi na praznik rojstva našega Odrešenika.

Oltarno društvo Marije Vnebovzete prodaja krofe ta vikend v župnijski dvorani. Slovenska šola te župnije pa ima na voljo jabolčne zavitke tudi za praznike. Župnijske in kulturne organizacije, vse od Oltarnega društva, Štajersko-prekmurskega kluba, Belokranjskega kluba in drugih se vrstijo v dvorani z svojimi božičnicami pred prazniki.

V cerkvi svetega Vida pa visijo adventni prapori, ki naglašajo pomen adventa, ki je čas priprave. Vsaka nedelja vidi nov prapor, ki vsak na en ali drugi način opozarja na prihod Zveličarja. Tudi v tej župniji se vršijo božičnice raznih farnih društev, kot npr. Oltarno društvo in društvo Najsvetejšega Imena Jezusovega in pa seveda KSKJ društva. Vse se pripravlja na prihod. Tudi ulice so že vse razsvetljene z raznimi okraski, ki pričajo, da prihaja On.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.