Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Kristus Kralj 2012 v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
Kristus Kralj 2012 v Buenos Airesu

Trojni praznik v Buenos Airesu

| 14.12.2012, 09:34 Matjaž Merljak

Slovesno je bilo v nedeljo, 25. novembra 2012, v slovenski cerkvi Marije Pomagaj; praznično okrašena je vabila k trojni pobožnosti. Obhajali smo začetek Leta vere, praznik Kristusa kralja vesoljstva in umestitev relikvij blaženega Alojzija Grozdeta.

Že zgodaj so prihajali verniki praznično razpoloženi. Ob deseti uri se je začelo čaščenje Najsvetejšega oltarnega zakramenta. Sv. Rešnje Telo je izpostavil delegat dr. Jure Rode v spremstvu Jožeta Mikuša in patra Tomaža Mikuša, oba sta bila na obisku iz Slovenije. Pri čaščenju, ki ga je vodil inž. Tone Podržaj, so sodelovali izmenoma otroci, mladina in odrasli. Mešani pevski zbor San Justo, pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar, je s petjem povzdignil slavje. Tudi ljudske pesmi smo vsi navdušeno prepevali. Petje je na orgle spremljal prof. Diego Perez.

Maša je bila v cerkvi Marije Pomagaj
Maša je bila v cerkvi Marije Pomagaj © Svobodna Slovenija

Dr. Jure Rode z Grozdetovimi relikvijami
Dr. Jure Rode z Grozdetovimi relikvijami © Svobodna Slovenija
Sledila je sv. maša, ki jo je daroval delegat dr. Jure Rode. Somaševali so Dane Vrečar SDB, župnik France Urbanija, župnik Franci Cukjati, župnik Jože Mikuš in pater Tomaž Mikuš. Pri pridigi je Jože Mikuš spomnil, da smo začeli Leto vere, da bi poglobili svojo vero. Glavna temelja sta zapovedi: »Ljubi svojega Boga iz vsega svojega srca, iz vse svoje duše, z vsem svojim mišljenjem in z vso svojo močjo.« Druga pa je: »Ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe.«

Vero moramo postaviti na prvo mesto, je temeljni kamen našega življenja. Vero, ki smo jo prejeli od očeta in matere, moramo živeti naprej. Vsaka generacija se mora sama odločiti za osebno vero. Sv. Avguštin je napisal: »Zase si me ustvaril Gospod in nemirno je moje srce, dokler se ne spočije v tebi.« Temeljne resnice naše vere moremo spoznati iz svetega pisma. Sv. evharistija nam pomaga, da vero živimo v vsakdanjem življenju. Blaženi Lojze Grozde nas vabi iz Očetove hiše.

Pri darovanju smo poljubili relikvijo blaženega Lojzeta Grozdeta in prejeli njegovo spominsko podobo. Molili smo tudi molitev za novo evangelizacijo ob Letu vere. Ob koncu maše je dr. Jure Rode prenesel relikvije v pripravljen prostor poleg blaženega Antona Martina Slomška. Molili smo še molitev za kanonizacijo blaženega Alojzija Grozdeta.

Dr. Rode se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi slavja. Zapeli smo zahvalno pesem, Mešani pevski zbor San Justo pa zmagoslavno Händlovo Alelujo.

Relikvije Lojzeta Grozdeta ob relikvijah Antona Martina Slomška
Relikvije Lojzeta Grozdeta ob relikvijah Antona Martina Slomška © Svobodna Slovenija

Sledilo je skupno kosilo v dvorani škofa Rožmana. Na odru pred zaveso je bila postavljena in lepo okrašena njegova slika. Okusno kosilo so pripravile gospe pod vodstvom Marjanke Lenarčič Dobovšek, mladina pa je gostom prijazno in spretno postregla. Še dolgo so se gostje zadržali v prijateljskem pogovoru, potem pa se srečni razšli z zavestjo, da je blaženi Lojze Grozde tudi med nami v cerkvi Marije Pomagaj.

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...