Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Kolar (foto: Matjaž Merljak)
Marija Kolar

Pogovor z rojakinjo Marijo Kolar iz Goeteborga

| 08.12.2012, 10:13 Matjaž Merljak

1. novembra 2012 je minilo 45 let odkar v Goeteborgu na Švedskem živi Mariborčanka Marija Kolar. Na sever Evrope jo je pripeljala ljubezen ...

Njen sedanji mož je julija 1965 šel na Švedsko, leta 1967 sta se poročila in šla je z njim. Sprva za nekaj let, a kasneje sta prišla otroka in sta ostala.

Vključitev v novo okolje je bila zelo težka. Takrat ni bilo nobenih jezikovnih tečajev, jezika se je naučila s prevajanjem novic iz časopisov.

Kot je dejala, so Švedi dobrosrčni, radi pomagajo in tako je dobila prijatelje ter se udomačila. Z možem sta rada hodila na slovenska srečanja. Ta so tudi še danes, po slovenski maši, a udeležba je manjša – ljudje gredo težko od doma.

Marija Kolar je podpredsednica slovenskega društva v Goeteborgu Slovenski dom. Naslednje leto bodo praznovali 15 let. Društvo skrbi za ohranjanje jezika in tradicije, zato pripravlja različne dogodke in izlete. Opaža, da se mladi sprva oddaljijo od društva, nato pa, ko si ustvarijo družine, se vrnejo.

Marija je tudi članica skupine Vesele babice. Ena od njihovih posebnosti je, da gredo v začetku decembra na božične bazarje v Nemčije, ko tri do štiri dni preživijo skupaj, letos – osmič – gredo v Luebeck.

Marijo na Slovenijo, kjer ima še brat, veže slovenska glasba, prav nič pa ni ponosna na slovensko politiko in drugo dogajanje.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...