Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ministrica Novakova se je srečala z rojaki v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Ministrica Novakova se je srečala z rojaki v Clevelandu

V Clevelandu volila tudi ministrica

| 10.12.2012, 08:16 Matjaž Merljak

Prejšnji konec tedna je ministrica Ljudmila Novak preživela zadnje dni med rojaki tu v Clevelandu. V soboto dopoldan je obiskala obe slovenski šoli, svetega Vida in Marije Vnebovzete in se seznanila kako obratujeta ti ustanovi in s katerimi problemi se srečujeta pri ohranjanju slovenske identitete, saj prav tu otroci dobijo osnovno slovensko zavest.

Če otrok ima oba starša slovenskega porekla, to še gre. A veliko je pa mešanih zakonov, kjer eden od staršev ni Slovenec. Tu je seveda to vse težje, še posebno ohraniti slovenski jezik. Slovenski običaji se še ohranijo, kjer starši slovenskega rodu vztrajajo in je drugi partner sprejemljiv, težje je pa z jezikom.

Ministrica Novak je bila gostja pri kosilu in srečanju v soboto po obisku šol v svetoviški vasici. Vabil jo je in jo pogostil Slovenski-ameriški svet. Po kosilu je ministrico pozdravil predsednik Sveta Rudi Kolarič in nato so sledila vprašanja navzočih o raznih temah. Povpraševanje je pretežno potekalo o slovenski politični sceni in krizi, v kateri se srečuje Slovenija in ves svet. Ljudi je tudi zanimalo stanje koalicije in opozicije in seveda skrbi o protestih na slovenskih ulicah. Ministrica Ljudmila Novak je na vsako vprašanje odgovorila z odprtim srcem in resnico.

Ministrica je volila v Clevelandu
Ministrica je volila v Clevelandu © Tone Ovsenik

Istega popoldneva si je še ogledala Slovenski muzaj in arhiv, ki domuje v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. To je bila tudi lepa prilika si ogledati največji slovenski dom izven domovine.

V nedeljo, 2. decembra, je Ministrica Novak se prvo udeležila predsedniških volitev in si ogledala tudi Slovenski starostni dom, kjer je bilo volišče. Zanimivo pa je, da je to pot prvič slovenska skupnost oziroma upravičeni volivci tu v Clevelandu v veliki večini volila za levico, Boruta Pahorja. Zaskrbljujoče pa je, da je bila udeležba, kakor v Sloveniji, nizka. Ministrica Novak je nadaljevala svojo pot na ogled župnije Marije Vnebovzete in udeležbe slovenske maše ob 10h. Po maši je stopila pred mikrofon in podala krajši nagovor kar v cerkvi in podarila priznanje župniku Kumšetu, saj je pred nedavnim praznoval svoj 60. rojstni dan in 25. let župnikovanja Marije Vnebovzete. Župnik Janez Kumše se ji je zahvalil za priznanje.

Po maši se je vse preselilo v župnijsko dvorano, kjer so starši slovenske šole postregli z zajtrkom s palačinkami. Ministrica Novak si je izkoristila to priliko se osebno srečati z rojaki in si izmenjati pozdrave. Čas je pa vedno gospodar in se je morala posloviti in pohiteti na letališče na poti v New York in tudi tam spoznati slovensko skupnost. Ministrica je pustila samo lepe vtise pri nas rojakih v Clevelandu in ji želimo mnogo uspehov pri njenem poslanstvu povezovanja Slovencev po svetu.

Ministrica Novakova v Cleveladnu
Ministrica Novakova v Cleveladnu © Tone Ovsenik

V tem adventnem času že nekaj let ameriški katoličani zbirajo darove za upokojene redovnike in redovnice, od katerih je več kot polovico starih nad 70 let. V svojem času so ogromno prispevali k napredku katoličanov, kot na primer pri sv. Vidu, kjer so redovnice vodile farno šolo skoraj celo stoletje. Tudi ta letošnja nabirka je primerna in potrebna za tiste redovnike in redovnice, ki so vse svoje življenje posvetili katoliškim vernikom.

Miklavž pri svetem Vidu leta 2012
Miklavž pri svetem Vidu leta 2012 © Tone Ovsenik

V tem prvem adventnem tednu je bil praznik svetega Miklavža. Našim otrokom v slovenski šoli svetega Vida se je Miklavž že oglasil in jih obdaril preteklo nedeljo. Otroci pod vodstvom učiteljic Mojce Slak in Martine Jakomin so pripravili krajšo igrico in s tem pozdravili prihajajočega dobrotnika v spremstvu angelov. Miklavž je pozdravil vse navzoče, posebno mladino in jih spodbudil naj ostanejo marljivi učenci in pridni. Seveda je pa vse od prvega do zadnjega obdaril. Ko se je poslovil je tudi obljubil, da bo obiskal tudi slovenske otroke v šoli Marije Vnebovzete in to storil sinoči, na praznik Brezmadežnega spočetja. Tudi tu ga je šolska mladina sprejela z veseljem in krajšo igrico.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...