Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

50 let gledališkega praznika KKZ

| 07.12.2012, 07:13 Matjaž Merljak

Za letošnji jubilej Slovenskega gledališkega praznika v Mestnem gledališču Celovec smo si zamislili nekaj posebnega. V produkciji KKZ pripravlja koroški režiser Marjan Štikar posodobljeno verzijo Cankarjeve klasične komedije "Za narodov blagor". Igrajo igralke in igralci iz južne Koroške. Premiera bo 8. decembra 2012, ob 19.30 v Mestnem gledališču v Celovcu.

Gledališka dejavnost je za slovensko narodno skupnost na Koroškem gotovo eden izmed temeljev kulturnega delovanja. Ustvarjanje na odru in za oder nam iz leta v leto kaže živost in ustvarjalnost koroških Slovencev, hkrati pa je to delo izvrstna jezikovna šola za posameznika in za vso narodno skupnost. Delo, ki ga Krščanska kulturna zveza opravlja že desetletja, je v teku let obrodilo že marsikatere izredne sadove, in med nami je veliko ustvarjalcev, ki se profesionalno ali polprofesionalno ukvarjajo z gledališčem. V tej častitljivi seriji uspehov naj bo letošnja predstava dodaten mejnik tega dela. Predstava z domačimi igralci in z domačim režiserskim timom ob jubileju gledališkega praznika je poklon temu dolgoletnemu delu in naj služi kot strnjen prikaz te dejavnosti.

Kar je Vinko Zaletel pred 50-imi leti kot kaplan v Št. Jakobu začel (1962, Miklova Zala), naj v letošnjem letu, ob okrogli obletnici, pokaže dodaten višek kulturnega udejstvovanja med koroškimi Slovenci. Krščanski kulturni zvezi je v vseh teh desetletjih uspelo izvajati to delo neprekinjeno iz leta v leto, stopnjevati dosežke in s tem ustaliti 8. december kot gledališki praznik narodne skupnosti, praznik za Slovence iz vseh krajev Koroške. Veliko je bilo prizadevanja za gledališko in lutkovno dejavnost, v raznih kulturnih društvih se iz leta v leto najdejo navdušenci gledališča, ki jim vedno znova uspe uprizoriti izredne predstave in navdušiti domače občinstvo.

Letos se spominjamo 100-letnice rojstva Vinka Zaletela, ki mu je, kot gorečemu ljubitelju gledališča, uspelo zasidrati ljubezen do te stroke v krajih, kjer je deloval kot dušni pastir. Zato bo jubilejna predstava posvečena prav njemu. Zavedamo se pa tudi, da vse to delo ne bi moglo biti tako uspešno, če ne bi bilo veliko izrednih ljudi, ki so z izredno zavzetostjo gojili to dejavnost in jo s svojim navdušenjem prenašali iz roda v rod. Tudi njim gre – poleg sedanjih ustvarjalcev – naša zahvala, kajti, to, kar nastaja danes, ima svoje temelje v preteklem uspešnem delu. Tako smo lahko z veseljem radovedni za letošnji jubilejni gledališki praznik v Celovcu.

vir: bilten KKZ

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...